NARCÍS JUNQUERA

ALCALDE D'AMER

«En Güell ha estat un 50 per cent de llast i un 50 per cent de solució»

El nou alcalde d'Amer assegura que ha hagut de presentar una moció de censura per desencallar la situació urbanística, i reconeix que ha estat una decisió difícil d'entendre

Narcís Junquera és des de fa vuit dies el nou alcalde d'Amer, després d'una polèmica moció de censura. Tot i que el seu grup, CiU, va ser la llista més votada, fins ara no havia tingut tasques de govern. Ara explica els motius de per què finalment va optar per aliar-se amb l'etern enemic polític, Joan Güell, per fer fora el govern minoritari d'ERC- CA, i els objectius que s'han plantejat fins al final d'aquesta legislatura.

–Com el tenim, el cartipàs?
–«Estem pendents de la resposta d'ERC de l'oferta que vàrem fer de govern municipal d'unitat, però en principi diria que serà un govern format pels dos grups majoritaris, CiU i independents, perquè ja preveig que ERC no s'hi afegirà. Els de Coalició per Amer (CA) han agraït l'oferta, però ja ens han avançat que no volen entrar en el govern.»
–Creu que ha estat ben entès a Amer i fins i tot fora d'Amer, el pacte que han fet amb IA per a la moció de censura?
–«Sempre he dit que ha estat un pacte molt difícil, perquè al darrere tots dos grups portàvem una història molt convulsa. Entenc que una part de la gent d'Amer no ho acabi d'entendre, i ja n'era conscient fins i tot abans de tancar el pacte. Però considero que per la situació on havia arribat el poble convenia fer això. Per arreglar els problemes feia falta que els dos grups grossos s'entenguessin. No hi veia cap més possibilitat per solucionar els problemes. Crec que, tot i que reconec que ha estat un acord llarg i difícil, la gent acabarà entenent que ha estat a fi de bé.»
–La figura de l'exalcalde Joan Güell, fins a quin punt creu que representa un llast o una solució per solucionar els problemes d'Amer?
–«Jo diria que un cinquanta i un cinquanta per cent de cada cosa. Ha estat evidentment un llast, i ell ho va dir sempre, i que era conscient de tot el que representava, però també ha estat una solució, perquè ell va dir des de bon començament que no volia ser un problema, i que si ho era deixaria l'Ajuntament.»
–Així la seva dimissió està escrita i signada?
–«Efectivament. Això està escrit i signat en el pacte. I he de dir que això va sortir d'ell, i no és cap exigència del nostre grup. És un mutu acord.»
–Li va costar convèncer la direcció de CiU que tirés endavant el pacte?
–«Va costar convèncer tothom. Em va costar més, però, convèncer els companys d'Amer que no pas la direcció de CiU, però he de dir que en un principi hi eren molt reticents. Quan els vaig explicar la situació, al final van acabar entenent-ho.»
–Tornant al govern d'unitat, què estan disposats a oferir a ERC perquè entri en el govern?
–«Nosaltres, respectant el resultat electoral que vàrem tenir fa tres anys, estaríem disposats a donar tinències d'alcaldia i les regidories que es considerés oportú, respectant per ordre els resultats electorals, és a dir: primer, convergència; després, els independents, i en tercer lloc, ERC, i quart, CA.»
–I la regidoria d'Urbanisme? és innegociable?
–«Totalment innegociable. I ho dic sincerament, perquè aquesta la vull portar jo directament. Tot i que em pot resultar una cremada, assumiré el risc. Estic convençut que hi ha camins per trobar solucions, i farem tot el que calgui perquè sigui així.»
–La qüestió de la declaració de nul·litat de la llicència de 76 habitatges construïts és la clau de la resta de la legislatura?
–«Podria ser-ho. Que consti que nosaltres no ens hem negat mai a reconèixer i aprovar la nul·litat de la llicència, el tema que va iniciar el ball de bastons. Tampoc no hem dit mai que les coses s'haguessin fet bé. Nosaltres només hem demanat explicacions que no se'ns han donat mai.»
–I en el cas que finalment hi hagués un dictamen jurídic condemnatori per a l'Ajuntament, exigiran responsabilitats personals?
–«Jo, en aquest cas, no sé com va. L'empresa demana responsabilitats contra l'Ajuntament i els tècnics responsables; a partir d'aquí, jo no et puc dir res més.»
–I el govern d'unitat que ara ofereix, per què no va ser possible abans d'arribar a aquest punt?
–«S'ha de deixar que circuli l'aire i deixar passar temps. Nosaltres ho vam oferir al seu moment a CA i ERC. CA va dir que sí i ERC no s'hi va apuntar. Amb IA no vam plantejar mai un govern unitari, perquè llavors encara hi havia la cremor que hi havia. Ara tothom ha meditat i el temps ha afavorit que acabéssim entenent-nos amb IA.»
–Finalment, creu que el seu govern acabarà aprovant la ratificació de la nul·litat de la llicència?
–«Si ens haguessin donat les garanties d'haver esgotat els camins i les possibles solucions, no dubtis que hi hauríem votat a favor. No se'ns va donar, però, cap informació. Quan haguem estudiat possibles solucions, si s'ha de ratificar, es ratificarà sense problemes.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona