Política

Cauen les aportacions humanitàries per a Síria

L’ONU recull 2.000 milions menys que fa un any

Els Estats Units encara no han desvelat la seva contribució per mitigar l’impacte de la guerra

Ni més diners, ni avenç polític cap a la pau. La conferència de Síria es va cloure ahir a Brussel·les sense aportar cap victòria diplomàtica ni humanitària per a aquesta llarga guerra a l’Orient Pròxim. Al menú de la trobada internacional anual hi havia com a plat fort l’ajuda econòmica i, com a segon, la reactivació de les negociacions polítiques. El primer va ser escàs i l’altre, absent, almenys de cara a la galeria. Les Nacions Unides s’havien proposat superar aquest 2018 els 5.600 milions d’euros compromesos per assistir els sirians i els països d’acollida, però va fracassar amb una xifra menor que l’esperada.

Un total de 3.600 milions d’euros és el que ahir van arreplegar de tots els donants, un 35% menys que el 2017. Queda pendent, però, una de les contribucions més destacades, la dels Estats Units, que, si bé cada any volta els 1.000 milions d’euros, amb una xifra similar no permetria igualar els números de l’any passat. “Ens hauria agradat recollir més diners”, va lamentar ahir el secretari general de l’ONU per a ajut humanitari, Mark Lowcock, que va atribuir l’absència estatunidenca a “les discussions pressupostàries internes”. Així, va admetre que la caiguda d’aportació implicarà “prioritzar” l’ajuda humanitària a la regió, reequilibrant els fons entre els països receptors de refugiats i centrar-se en els més vulnerables dins de Síria.

A l’ordre del dia també hi havia la discussió política, un punt fins i tot menys reeixit. A diferència de l’any passat, la conferència va incloure dos actors clau, Rússia i l’Iran, però els contactes diplomàtics d’ahir no van generar cap decisió a escala política.

Si bé l’enviat especial de l’ONU per a Síria va valorar com un “senyal positiu” que no hi hagués “confrontació” en la reunió, la cap de la diplomàcia de la Unió Europea, Federica Mogherini, va reconèixer alguns moments “tensos”. A més, l’alta representant va criticar Rússia, Turquia i l’Iran perquè no veu “coherència entre les seves accions i paraules” quan asseguren que la via militar no pot solucionar el conflicte. Tanmateix, la UE i l’ONU no canvien de discurs i ahir van instar a ampliar els “alts contactes diplomàtics” per trobar una solució política.

LA XIFRA

5.600
milions d’euros
era la xifra exigida per l’ONU per respondre a les necessitats humanitàries.

LA FRASE

Òbviament ens hauria agradat recollir més diners
Mark Lowcock
secretari general de l’ONU per a ajut humanitari


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Portugal

Preocupació per l’ascens de la ultradreta en el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA