Política

Pendents que es faci govern

Cau el ple previst dimecres en què s’havien d’aprovar les comissions legislatives del Parlament

El ple es traslladaria a divendres, data límit

La situació política, amb un president investit que té capacitat executiva però no té consellers i, per tant, no pot formar govern, dibuixa de nou un escenari inèdit en la història catalana que té conseqüències en altres àmbits institucionals com, per exemple, el Parlament.

L’activitat parlamentària continua enrocada, no hi ha comissions, no es responen preguntes sobre la gestió diària de la Generalitat i els plens no inclouen les sessions de control al govern i aquesta setmana, el calendari previst per aprovar les comissions legislatives ha saltat pels aires.

El Parlament tenia previst celebrar un ple demà, dimecres, per tal d’aprovar aquestes comissions legislatives que, d’acord amb el reglament de la cambra, han de quedar configurades la setmana següent al ple d’investidura. Tanmateix, la negativa del govern de Mariano Rajoy, amb la potestat que li atorga el 155, de publicar els noms dels consellers, impedint d’aquesta manera que es pugui formar l’executiu català, deixa la presa de possessió en la incertesa. La intenció del president Quim Torra era celebrar la presa de possessió dels càrrecs de consellers dimecres o dijous, la qual cosa, de moment, ja ha fet caure la previsió de celebrar el ple de demà, que no havia estat convocat oficialment. I això quan, de ben segur, l’acte protocol·lari que hauria de reunir tots els membres del govern no es podrà portar a terme per la negativa de Rajoy a permetre que es nomenin consellers que estan en presó preventiva o a l’exili. Amb tot, caldrà que sigui el jutge Pablo Llarena qui es pronunciï sobre el permís sol·licitat per la defensa de Jordi Turull i Josep Rull per assistir a l’acte.

I mentrestant, l’agenda parlamentària obliga a fixar un ple abans que acabi aquesta setmana per aprovar les comissions que, d’altra banda, s’han d’estructurar tenint en compte la composició de l’executiu de Torra. Fonts de presidència del Parlament apuntaven ahir a aquest diari que possiblement la nova data serà divendres, una cita que es confirmarà en la reunió que els membres de la mesa i la junta de portaveus tenen previst demà, dimecres. Si es confirma el ple, en la sessió hi podria ser el president Torra per explicar la nova configuració de l’executiu. Així ho ha reclamat l’oposició. Caldrà saber si a final de setmana el president de la Generalitat manté els nomenaments actuals o bé opta per substituir-los per tal que Rajoy publiqui els noms nous en el DOGC i es prepari la presa de possessió de manera immediata per posar-se a treballar i fer fora les conseqüències que està deixant el 155. En cas contrari, continuarem amb un president sense consellers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona