Política

Carles Gutiérrez

Alcalde de Quart

“És un error de novell haver dit que no pactaria”

Creu que la coalició amb el PSC és positiva i que “s’ha hagut de menjar” les paraules

“Hem volgut treure l’etiqueta de poble dormitori”

Carles Gutiérrez (Quart Actiu) va agafar el relleu de l’alcaldia el 15 de juny del 2017. Ho va fer substituint el veterà del socialisme gironí Pere Cabarrocas, que va estar 34 anys vinculat a l’Ajuntament, 26 dels quals com a alcalde i vuit com a regidor. El pacte de govern entre IPQ-PSC-CP i QA-ACM preveia el relleu al capdavant de l’alcaldia passats dos anys de mandat.
Quart és un municipi jove, això té virtuts i dificultats?
Una de les virtuts és que pots fer moltes activitats culturals i la problemàtica són les escoles. Ens trobem amb dues escoles amb dos tipus d’ensenyament diferenciat. Cada any ens trobem amb un P3 amb problemes, perquè sempre acabem superant la ràtio. Cap al març o l’abril comencen els dubtes de quina escola tocarà a les famílies. Aquest any ens hem trobat amb una cosa que mai pensàvem que ens trobaríem, que és que l’escola Nou de Quart, que està en barracons, es desdoblaria. És una alegria sortir a fora i trobar-te tantes criatures, perquè això significa que és un lloc on la gent vol venir a viure, però els costos que ens suposa d’associacions i escola són terribles.
Ha continuat augmentant la població?
Sí, aquest any hem sumat 92 habitants. Hem superat els 3.720. Aquí la gent gran marxa o malauradament mor, i després una família s’hi posa a viure i té nens. De vegades fem broma que l’aigua de Quart deu tenir algun component reproductiu. Som la primera o la segona població més jove de Catalunya.
Quart continua sent un poble dormitori?
Durant el nostre mandat hem volgut fotre canya i posar fi a aquest estigma. I hem fet un projecte cultural bastant enriquidor i centrat en els joves. Tancarem l’any havent fet set fires diferents, amb la més maca de totes, que és la que vam fer el 2 de juny passat, que és la Festa del Fang; recuperem la fira de la terrissa, amb un nou format. Ja hem fet la Fira de l’Animal Domèstic, consolidem la Fira de la Cervesa Artesana, n’inaugurarem una de nova que és una trobada de forjadors que es farà a l’octubre, i d’altres que ja estan consolidades, com la de la joguina o l’aeromodelisme. Hem volgut treure aquesta etiqueta de municipi dormitori. En moltes, sabent que hi ha mainada, tens l’èxit assegurat.
A banda del projecte cultural, algun més?
El que hem fet també és treballar en aquest teixit ric associatiu que tenim, que estava molt disseminat. Cadascú feia la guerra per la seva part. Fa tres anys vam crear el consell municipal per aplegar totes les associacions, perquè totes anessin a l’una, i un calendari d’activitats adequat al municipi que tenim. Perquè sovint uns trepitjaven l’altre. També hem creat un consell escolar municipal per transmetre la mateixa idea i esperit des de les escoles. Hi havia una mica la sensació que hi havia l’escola dels bons i la dels dolents, i això s’havia d’acabar. Tots són nens, i volem un fòrum en què tots puguin parlar de les activitats que s’han de fer i de projectes educatius conjunts.
D’escoles n’hi ha una d’edificada i l’altra en barracons. S’ha treballat per fer-ne només una i més gran?
El gran somni és que l’escola de barracons acabi sent d’obra definitivament. Pel que fa a l’última carta que vam enviar a Ensenyament, ens van respondre que “gràcies per tot i que d’aquí a vuit anys en parlarem”. Des de la Generalitat hi ha altres prioritats i hi ha els diners que hi ha. La nostra idea seria que en el pròxim mandat, si és que sortim, tinguem un projecte de nova escola redactat per poder-la tirar endavant. El podríem haver fet ara, però hauria estat un projecte que s’hauria quedat amagat en un calaix i d’aquí a vuit anys hauria canviat potser la normativa. Ara almenys hem d’agrair a Ensenyament que hagi posat l’aire condicionat als barracons. S’ha treballat per fer-ho més fàcil amb el que hi ha. Per exemple, es van fer obres per eliminar les basses del pati.
Les instal·lacions municipals les fa servir molta gent de fora, això ha provocat algunes queixes.
D’entitats en tenim 32. Però ens trobem que n’hi ha dues de molt grans, que són la Unió Esportiva Quart i el Bàsquet Quart, que tenen un 70% de persones de fora. Això hi ha una part del municipi que ho veu bé i d’altres que no. En tot cas, pel que sí que volem lluitar des d’aquí és perquè tots els nens del municipi que vulguin jugar a futbol ho puguin fer.
Com està la seguretat al poble?
Vam tenir un repunt de robatoris fa dos estius. Vam trobar una punta de cinc o sis robatoris, però, anualment, mires l’estadística i no hi ha tants robatoris. És un poble petit, i quan hi ha algun cas ja es crea una alarma social. El delicte més gran que tenim al domicili és l’estafa per internet i l’incivisme: les caques dels gossos i els aparcaments a l’hora de l’escola. Hem arribat a trobar caques dins d’una escola i als parcs infantils.
Quins projectes urbanístics tenen sobre la taula?
Fa tres anys que estem esperant un informe de l’ACA en relació amb la inundabilitat, per tirar endavant el POUM. D’altra banda, tenim dues obres engegades. Pel carril bici entra molta gent per la Creueta, i el primer que es trobaven era una plaça destrossada. L’obra que estem acabant és aquesta. Una altra obra és a l’entorn del pavelló, on hi havia un espai que no estava definit, i fem una plaça amb multifuncions. De grans inversions no en podem fer, però sí petites inversions per dignificar el poble. També hi havia una gran obra que era el sanejament de Can Rosa, que esperem que estigui enllestit per Sant Joan.
Vostè va dir que no pactaria amb el PSC.
Nosaltres som un grup d’electors, no tenim cap partit polític al darrere. Va ser un error de novell fer aquestes declaracions. Era una frase personal sense tenir en compte el que em diria el grup. Un cop fetes les eleccions, ens vam reunir els 14 membres i vam fer una votació. Jo vaig abstenir-me i hi va haver 12 vots a favor del pacte i un vot a favor de l’altra coalició. No hi va haver més remei que menjar-me les meves paraules. Vaig anar fins i tot a donar explicacions als veïns. És la llosa que vam tenir durant el primer any. A banda d’això, considero que aquest pacte ha estat molt positiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona