Política

Colòmbia

Iván Duque guanya les eleccions i es converteix en el nou president

L’advocat Iván Duque, del partit uribista Centro Democrático, va ser escollit ahir president de Colòmbia per al període 2018-2022 amb el suport electoral més gran que ha tingut mai un candidat en la història del país, més de deu milions d’electors. Amb un discurs de fermesa contra totes les formes d’il·legalitat i la promesa de modificar aspectes de l’acord de pau amb la guerrilla de les FARC, Duque, de 41 anys, va obtenir a la segona volta, celebrada diumenge passat, el 53,98% dels vots. El seu rival, Gustavo Petro, del moviment Colòmbia Humana, també va obtenir una votació rècord per a l’esquerra del país, en rebre el 41,81% dels sufragis.

Poc després de conèixer la seva victòria, Duque va comparèixer davant els seus simpatitzants al Centre de Convencions Gonzalo Jiménez de Quesada, acompanyat de la seva família i la vicepresidenta electa, Marta Lucía Ramírez, i va fer una crida a la unitat per superar la polarització. “No més divisions, pensem en un país amb tots i per a tots”, va dir. Duque prendrà possessió el 7 d’agost.

Les eleccions han dibuixat un nou escenari polític en el qual l’oposició uribista ha tornat al poder, l’esquerra creix i assumeix el paper fiscalitzador i les forces de centre hauran de començar a buscar el seu espai.

Petro, que amb tota seguretat es convertirà en cap de l’oposició, haurà de mantenir units els que li han donat suport, entre els quals el seu moviment Progresistas, un sector del Polo Democrático Alternativo, l’Alianza Verde i els liberals descontents amb el suport a Duque.

I falta per veure quin paper jugaran d’ara endavant les forces de centre, com l’Alianza Verde, perquè no tots van donar suport a Petro, o Compromiso Ciudadano, de l’excandidat presidencial Sergio Fajardo, que va quedar en tercera posició en les eleccions amb 4,5 milions de vots i que es va decantar pel vot en blanc en la segona volta de diumenge. Tampoc no està clar el futur del Partido de la U, del president Santos, que sense un liderat fort, que va provocar que no presentés candidat, tampoc no va trobar el seu lloc en aquesta segona volta i pot acabar diluït entre les noves forces de l’escena política colombiana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona