Política

Aragonès situa un referèndum en la negociació

El vicepresident veu la “consulta pactada” que defensava Iceta com una via a explorar amb el PSOE

Govern català i PSC van apuntar ahir al ple del Parlament límits i condicions que es posaran al diàleg amb el govern espanyol del PSOE. En la interpel·lació al govern català sobre el consens en les grans qüestions de país, la portaveu del PSC, Eva Granados, va demanar a l’executiu que aclarís si aposta pel diàleg dins la llei o per la desobediència: “Fora de la llei només hi ha retrocés nacional i social.” Granados va repetir que l’independentisme té majoria parlamentària per governar però ni tan sols dos terços de la cambra per “canviar el marc institucional” –la majoria de dos terços és la que es requereix per reformar l’Estatut, la possibilitat que posava ahir sobre la taula el PSC per “buscar el mínim comú denominador” de la cambra, en paraules de Granados.

Granados va aprofitar per remarcar discrepàncies entre Junts per Catalunya i ERC pel que fa a l’acatament de la llei o la desobediència i va acusar els primers de “comunitat d’interessos amb Ciutadans” perquè les dues forces “viuen d’alimentar aquest suposat període d’excepcionalitat”, l’una des de l’independentisme i l’altra des de l’unionisme.

Granados va advertir el govern de JxCat i ERC que “Espanya ha canviat i hi ha un govern disposat a dialogar”. El PSC, concloïa, espera que al si del govern català “no guanyin aquells que diuen que, amb Rajoy, es vivia millor”.

El vicepresident del govern, el republicà Pere Aragonès, va reafirmar que l’objectiu compartit pels dos socis d’executiu és “la República catalana” però va deixar clar que s’hi vol arribar com s’ha fet a Escòcia pel que fa al Regne Unit o al Quebec pel que fa al Canadà, tot adoptant “els canvis que s’hagin de fer en l’àmbit de la sobirania” i del marc jurídic i amb “un gran consens” i “àmplies majories” al Parlament. En aquest sentit, Aragonès recorda que en aquestes “democràcies avançades” els dos estats van defensar la seva legitimitat a les urnes.

El vicepresident també va voler contraposar l’afirmació del PSC segons la qual el govern català no té una majoria electoral per a la independència. Atenent als resultats electorals del 2015 i el 2018, Aragonès va preguntar retòricament si “hi ha mandat per a la legitimitat de la Constitució Espanyola a Catalunya ara”. Aragonès va recordar que l’Estatut del 2010, consensuat per dos terços al Parlament, va ser modificat pel Tribunal Constitucional sense consultar els catalans si hi estaven d’acord. El vicepresident va oferir al PSC diàleg per aconseguir una proposta de consens majoritari al Parlament però li va demanar compromís fins al final per evitar que torni a passar com amb l’Estatut, que el PSC va acordar a Catalunya però, després, va retallar al Congrés junt amb el PSOE.

En darrer terme, Aragonès va instar el PSC a recuperar la proposta d’una “consulta acordada que el senyor Iceta havia defensat en aquesta mateixa tribuna”. Pel vicepresident català, aquesta podria ser una bona “aproximació” de posicions.

LA FRASE

En aquesta tribuna, el senyor Iceta havia defensat una consulta acordada. Podríem començar per aquí
Pere Aragonès
vicepresident del govern català


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona