Política

Els lletrats del Parlament proposen que els diputats suspesos deleguin el seu vot en companys de grup

L’informe dels serveis jurídics de la cambra obren la porta a la figura del diputat substitut plantejada per Llarena per no alterar les majories parlamentàries

Els parlamentaris represaliats no haurien de renunciar a l’acta

Els lletrats del Parlament proposen com a solució per no alterar les majories que hi ha a la cambra que els diputats suspesos pel Tribunal Suprem (TS) espanyol puguin delegar el seu vot i la seva capacitat de subscriure iniciatives parlamentàries en altres representants que adquiririen la condició de “substitut”.

L’informe elaborat pels serveis jurídics a instàncies de la mesa per abordar l’aplicació de la interlocutòria que el jutge del Suprem Pablo Llarena va emetre per suspendre sis diputats independentistes obre la porta a acollir-se a la via del diputat substitut que va plantejar el mateix magistrat.

Els lletrats expliquen que una de les possibilitats per aplicar la interlocutòria i garantir el vot dels processats és “una substitució temporal per part d’un diputat del mateix grup parlamentari”. Aquesta substitució temporal implicaria la delegació del seu vot i també les seves funcions com a diputat de la cambra, però no hauria de renunciar a l’acta. Així, es permetria “que el diputat suspès exercís tant el seu dret de vot, com subscriure les iniciatives parlamentàries escaients”.

L’informe apunta també que aquesta figura de la substitució transitòria a mans d’un diputat del mateix grup seria temporal, i a l’espera d’un canvi del Reglament de la cambra que prevegi una substitució temporal amb un nou diputat

Aquesta opció no exclou que les defenses dels diputats afectats per la suspensió presentin un recurs contra l’aplicació de l’article 384 bis del Codi Penal, tal com ja han fet avui.

Aquesta fórmula és la que, molt probablement, proposarà el president, Roger Torrent, a la Mesa del Parlament aquest dimarts perquè s’apliqui, donat que “compliria les premisses de no permetre que cap diputat es veiés obligat a deixar l’acta ni que s’alteressin majories”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona