Política

Torra insta Grande-Marlaska a intervenir davant “l’escalada de violència” a Catalunya per part de “grups armats i organitzats”

El president de la Generalitat informa al ministre que hi ha policies estatals implicats

Demana al titular d’Interior “depurar responsabilitats”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat per carta al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que intervingui per posar fi a “l’escalada de violència” a Catalunya per part de “grups violents” i li demana “depurar responsabilitats”.

“Voldríem fer-vos arribar de manera formal la nostra preocupació pels fets que estan esdevenint a Catalunya”. Així comença l’escrit al qual ha tingut accés l’ACN, amb data del 21 d’agost i enviat aquest dimecres al matí.

Torra explica al ministre que s’adreça formalment a ell després del “silenci” de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. El president català va enviar el passat 9 d’agost una carta a Cunillera per demanar-li mesures disciplinàries davant dels casos on s’han vist implicats membres del cos de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil.

Torra adjunta la missiva que va enviar a Cunillera demanant quines mesures disciplinàries es preveien prendre davant els “insults” que van rebre dos diputats del Parlament, Jenn Díaz i Josep Maria Jové, per part d’un membre de la policia espanyola, així com l’agressió al periodista gràfic Jordi Borràs per part d’un agent de la policia espanyola.

Davant del “silenci” de la delegada del govern, Torra explica que es veu en l’obligació d’adreçar-se a Grande-Marlaska per manifestar la seva preocupació i sol·licitar la seva “intervenció”.

A més, el president de la Generalitat afegeix que el passat cap de setmana els Mossos d’Esquadra han identificat un “grup organitzat” de 14 persones que treia llaços grocs a la comarca de la Ribera d’Ebre i afirma que entre les persones identificades “sembla contrastada” la participació d’un agent de la Guàrdia Civil en aquests “grups armats i organitzats que recorren el territori català”.

Sense perjudici de les accions penals que s’hagin d’emprendre, Torra sol·licita que s’informi “urgentment” de les mesures disciplinàries que si s’escau s’han d’adoptar atès que considera que els fets “semblen adequar-se als tipus previstos a la Llei Orgànica 12/2007, de 22 d’octubre i la Llei Orgànica 4/2010, de 20 de maig, que tipifiquen entre d’altres “l’ostentació o utilització d’armes sense causa justificada”, així com “el seu ús en acte de servei o fora d’ell infringint els principis i normes que regulen el seu ús”.

Altres casos que preveuen aquestes lleis són “organitzar o participar activament en reunions o manifestacions de caràcter polític o sindical, així com organitzar, participar o assistir portant armes, vestint l’uniforme reglamentari o fent ús de la seva condició de Guàrdia Civil en manifestacions o reunions de caràcter polític, sindical o reivindicatiu que se celebrin en llocs públics”.

Torra acaba la carta posant-se a la disposició del ministre per qualsevol informació que es requereixi per aclarir els fets. I conclou que “és urgent posar fi a l’escalada de violència a Catalunya per part de grups violents, així com depurar responsabilitats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona
Alemanya

La ministra d’Afers Estrangers alemanya denuncia un ciberatac rus

barcelona
Política

Mor Josep Manel Ferré, exregidor de CiU a l’Ajuntament d’Amposta

política

Puigdemont i Aragonès polemitzen sobre els pactes

barcelona