Política

MIQUEL PALOMERAS

“Hem fet molta feina per millorar els camins”

Com a ajuntament petit que són, per a les inversions depenen molt de les ajudes externes, però mantenen l’endeutament a zero

Miquel Palomeras i Anglada (1965) és alcalde de Sales de Llierca des del 1999. Llicenciat en ciències químiques, el 2015 es va presentar per Agrupats per Treballar per Sales - CP.

Sales és un extens municipi de 36 km quadrats de l’Alta Garrotxa amb la població (147 habitants) molt dispersa.

Han pogut executar el que tenien previst en aquest temps que porten de mandat?
Sí, hem pogut fer força feina de la que teníem prevista en aquest mandat, malgrat no disposar del programa d’inversions del pla d’obres i serveis de la Generalitat (Puosc). Aquesta era una eina molt important per als ajuntaments petits a l’hora de fer inversions en el territori, i ara no la tenim.
Vostès tenen molts camins rurals. Els suposa molta despesa?
En aquest mandat hem fet una feina important en la millora de l’extensa xarxa de camins municipals que tenim, que fa uns 50 km. Hem formigonat trams puntuals de fort pendent d’alguns camins que quan plovia es deterioraven molt. Així, hem actuat en el camí que va de Guitarriu a Sadernes, en el camí de Monteia, en el camí de can Jonquerol, en el camí de Conques de Baix, en el camí de Sadernes al Pas dels Aures, en el camí de Sant Miquel de Coma de Roure... A més s’han anat fent els treballs ordinaris de manteniment periòdics de ferm i estassada en tots els vials. L’any passat, a més, vàrem poder executar un gual en el camí de can Jonquerol quan travessa el riu Borró; aquesta actuació ha millorat molt aquest pas. D’altra banda, a principi de mandat vàrem adequar la zona dels contenidors d’escombraries en un terreny que l’Ajuntament havia comprat. Aquest any estem fent arribar la fibra òptica a Sales, concretament ara ja arriba a la zona del Veïnat de Sales, i també hem pogut millorar la recepció d’internet a Sadernes. De totes maneres encara ens queda força feina per fer. Hem de tenir en compte que en un poble tan petit els recursos són molt escassos i depenem molt de les subvencions que som capaços de trobar.
El nivell d’endeutament segueix sent tan baix com anys enrere?
Sí, sí, l’endeutament de l’Ajuntament de Sales de Llierca segueix essent zero.
Cada estiu hi ha més visitants a la zona de Sadernes i Sant Aniol, a l’Alta Garrotxa. Creu que ja es pot parlar de massificació?
En determinades èpoques de l’any, especialment a l’estiu, a la zona de Sadernes i Sant Aniol hi ha una afluència molt elevada de visitants, que ha crescut en els últims anys. Ens preocupa els efectes negatius que té per al territori aquesta hiperfreqüentació. És per això que al Consorci de l’Alta Garrotxa estem treballant cada any per regular l’accés i minorar aquestes afectacions. Però la veritat és que a l’espai li calen més recursos per incrementar la vigilància, la neteja i recuperar el punt d’informació de Sadernes, per tal de controlar millor l’espai i fer pedagogia en aquestes èpoques més crítiques.
S’acabarà pagant, per aparcar a Sadernes?
Aquest és un tema que fa temps que està estudiant en l’aspecte tècnic el Consorci de l’Alta Garrotxa amb la participació dels ajuntaments de Montagut i Oix i de Sales, però de moment no hi ha una proposta pràctica prou sòlida per implementar. Crec que prèviament hem d’aconseguir incrementar la vigilància de la zona.
La col·laboració amb els municipis veïns de la vall del Llierca, iniciada ja fa uns anys per a temes concrets, creu que anirà augmentant?
Segur que sí, els pobles de la vall del Llierca cada vegada compartim més serveis i per tant és molt necessària aquesta col·laboració per millorar els nostres pobles, respectant la singularitat de cadascú.
Té previst tornar-se a presentar a l’alcaldia?
Falta temps per a les eleccions municipals i ens queda molta feina per fer. Encara n’hem de parlar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona