Política

Agra enganxada entre Torra i Iceta a pocs dies de la cimera

El president de la Generalitat acusa el líder del PSC de “cinisme” i manca d’humanitat envers els presos

El cap de l’executiu solemnitza al Parlament la retirada del suport a Sánchez, amb qui s’ha de reunir al desembre

Quim Torra va demanar comparèixer ahir al Parlament per solemnitzar la retirada del suport al govern de Pedro Sánchez, però de retruc es va visualitzar amb vehemència la manca de sintonia política i personal amb el líder del PSC, Miquel Iceta, amb qui va mantenir una agra enganxada arran del retorn de la paga extra als funcionaris, amb el rerefons dels presos polítics.

A pocs dies de la cimera de divendres de la setmana que ve per potenciar el diàleg reclamada pels socialistes i aprovada al juliol a la cambra, els dos van xocar després que el dirigent del PSC preguntés al president de la Generalitat si pensa retornar la paga abans del 2026. Torra va culpar la ministra Meritxell Batet de la situació, fet que va indignar Iceta, que va ironitzar que si pogués li demanaria que cedís la presidència a Batet i li va recriminar que s’escudés en la ministra: “Així valora el govern i aquesta cambra?” Aquesta frase va fer vessar el got i el cap de l’executiu va esclatar acusant Iceta d’haver fet un “exercici de cinisme espectacular”, tenint en compte que els socialistes van donar suport al 155 que va fulminar el Parlament.

“Avui tenien una oportunitat d’or per humanitzar-se, per tornar a un camí d’una certa humanitat. Són vostès qui van treure el fur als nostres parlamentaris. La pregunta és què han fet vostès pels nostres presos”, va dir Torra.

El primer secretari del PSC l’havia instat a “no oblidar mai que els socialistes estan fent tant com vostès per intentar que les coses acabin bé, començant per la gent que serà sotmesa a judici”.

Torra va voler comparèixer a la tribuna de l’hemicicle a petició pròpia per constatar la indignitat de les demandes de presó per part de la fiscalia i l’advocacia de l’Estat per als presos polítics, que es van conèixer divendres, i per intentar despertar algun tipus d’empatia entre els grups unionistes cap a la situació dels reclusos i les seves famílies, atès que van ser companys d’hemicicle i hi havien compartit bons moments en l’esfera personal.

Diversos membres del govern i diputats sobiranistes, inclosos els comuns Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet, es van fotografiar amb cartells de “llibertat o llibertat” a les escales del Parlament abans de començar el ple per mostrar el rebuig a les peticions de més de 200 anys de presó per als encausats.

En qualsevol cas, Torra va certificar en seu parlamentària la retirada del suport a Pedro Sánchez, amb qui s’ha de trobar a la Generalitat el mes vinent, coincidint amb el desplaçament a Barcelona per la reunió del Consell de Ministres que el president espanyol té intenció de celebrar just abans de Nadal.

Mentrestant, Torra va anunciar ahir que en pròximes setmanes la Generalitat intensificarà l’acció exterior a la UE i als EUA per denunciar la vulneració de drets. Dijous vinent el govern reobrirà la delegació de Washington. “És l’hora de començar a preparar el camí de la mediació i obrir camins de resolució amb l’ajuda de tercers actors que siguin reconeguts per les parts en conflicte”, va resoldre.

LA FRASE

Avui tenien una oportunitat d’or per tornar a un camí d’una certa humanitat
Quim Torra a Miquel Iceta

Colau demana una reunió al Palau

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anunciar ahir que demanarà una entrevista al president de la Generalitat per “poder parlar amb calma” i amb “ànim constructiu” del pressupost de l’Estat, l’aprovació del qual considera “imprescindible”. Justament, Quim Torra va allargar la mà ahir als comuns en la sessió de control per avançar “junts socialment i nacionalment” tant al Parlament com a l’Ajuntament de Barcelona, en el marc de pròximes negociacions per aprovar els comptes tant del govern com els municipals. Colau pretenia que fos una triangulació amb el pressupost de l’Estat, però l’independentisme ha tancat la porta a donar suport a Sánchez al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona