Política

Torra encarrega a Bosch que prioritzi l’autodeterminació

Li confia com a “tasca central”, en la presa de possessió, que faci que Catalunya sigui “coneguda i reconeguda”

El nou conseller avança que Barcelona serà un instrument clau per fer projecció exterior

“Catalunya té dret a ser coneguda i reconeguda, i que li respectin i reconeguin el dret a l’autodeterminació.” Aquesta –juntament amb la representació dels catalans al món– ha de ser segons el president, Quim Torra, la “tasca central” que ha d’afrontar el Departament d’Acció Exterior que des d’ahir encapçala Alfred Bosch. “Us demano que actueu com a ministre d’Afers Exteriors del país”, li encomanava en un acte sobri de presa de possessió al Palau de la Generalitat, en què va tenir un record per a Raül Romeva, “el conseller que avui hauria de ser aquí”. La visita que li farà dilluns a la presó de Lledoners serà precisament el primer acte en l’agenda de Bosch.

El president li confia “l’enorme tasca” d’explicar al món la “greu situació d’amenaça” dels drets civils i polítics que viuen els independentistes però que també va molt més enllà en el conjunt de l’Estat, i que s’afegeix a la manca de separació de poders. “Aquesta situació necessita una dedicació intel·ligent i efectiva”, assenyalava Torra, que vol que s’afegeixi a la tasca que ja estan fent l’expresident Puigdemont i la resta d’exiliats.

Torra va agrair al conseller sortint, Ernest Maragall, que plega per aspirar a l’alcaldia de Barcelona, la feina de reactivació de les delegacions exteriors i del Diplocat. Això sí, Torra va lloar sobretot el seu relleu, Alfred Bosch, “un home de cultura”, i confia precisament que la seva etapa al l’Ajuntament sigui “un bon coixí per a la nova experiència”, igual que la seva àmplia trajectòria com a corresponsal a l’estranger. A més, en va destacar la faceta d’estudiós de Nelson Mandela, i li va reclamar que apliqués una “lliçó política i moral de primer ordre” que ell mateix havia assenyalat ja: saber que haurà de parlar i entendre’s amb els rivals, sense renunciar al que ha motivat la lluita de tota la seva vida.

Comiat de l’Ajuntament

Poc després del seu nomenament, Bosch va travessar la plaça Sant Jaume per formalitzar la seva renúncia com a regidor de l’Ajuntament de Barcelona aprofitant que ahir hi havia ple. En un breu discurs, el ja conseller va ser nítid a l’hora de deixar entendre que el seu desig era haver repetit com a candidat a les municipals –“tinc consciència de no haver fet la feina fins al final”– i va avançar que, al final mateix de la sessió plenària, es reuniria amb l’alcaldessa, Ada Colau, per articular polítiques comunes de promoció exterior aprofitant “la potència” que té Barcelona com a marca. L’única nota agra d’aquest comiat va ser la intervenció de l’exregidor d’ERC Juanjo Puigcorbé, que va aprofitar per airejar la mala relació personal que manté amb Bosch.

LES FRASES

Les portes que obre Barcelona són un gran actiu i, per això, cal anar junts per poder guanyar-nos el món
Alfred Bosch
conseller d’acció exterior
Ens cal emprendre una enorme tasca per explicar la greu situació d’amenaça dels drets civils
Quim Torra
president de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona
sentència a l’1-O

L’exili augmenta, ara pel Tsunami

barcelona
9-N i 1-O

La piconadora del Tribunal de Comptes contra els governs, activa

barcelona