Política

Cuixart acusa l’Estat de vulnerar drets fonamentals per protegir la unitat d’Espanya

Òmnium presenta l’estratègia jurídica en el procés contra l’1-O: “No presentem un escrit de defensa, sinó un escrit d’acusació”

La defensa del president de l’entitat avisa les autoritats espanyoles que acabaran condemnades oer “vulneració de drets humans” per instàncies internacionals si es considera culpable el líder d’Òmnium

Òmnium Cultural ha assegurat aquest dilluns que l’entitat i el seu president, Jordi Cuixart, mai no renunciaran a “l’exercici de drets i llibertats fonamentals” i ha avisat que recorreran sempre que faci falta a la “desobediència civil pacífica”. Així ho ha dit el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, aquesta tarda al Col·legi d’Advocats de Barcelona, on s’ha presentat l’estratègia jurídica en la macrocausa contra l’independentisme, en la que Cuixart és un dels processats.

En un acte al Pati de Columnes on han participat amb una cinquantena de juristes, Òmnium ha avançat que denunciaran la “vulneració de drets fonamentals com la llibertat d’expressió, la llibertat de reunió, el dret a la dissidència política o el dret a l’autodeterminació”.

En aquest sentit, Mauri ha alertat que s’està vivint “un moment d’excepcionalitat” en què “l’Estat espanyol ha suspès els drets polítics democràtics per preservar la seva unitat”. Segons ell, l’Estat ha llançat “un missatge clar”: “La unitat d’Espanya està per sobre els drets més bàsics”.

Per això, ha defensat que no és moment de defensar-se de res sinó acusar l’Estat per aquestes vulneracions. “No presentem un escrit de defensa sinó un escrit d’acusació d’Òmnium Cultural i del seu president, Jordi Cuixart, davant de l’Estat. Davant d’aquest situació, l’escrit d’acusació demostra la vulneració de drets del nostre president, tots els presos polítics i els de tots els ciutadans”, ha afirmat.

Mauri ha afegit que amb l’escrit presentat al Tribunal suprem volen deixar clar que “mai no renunciarem a l’exercici de drets i llibertats fonamentals”. “Exercirem tantes vegades com faci falta la desobediència civil pacífica d’aquelles lleis que pretenguin restringir-los”, ha avisat.

En l’acte han participat, entre altres, els advocats Gemma Calvet, Magda Oranich, August Gil Matamala, Carme Herranz i Olivier Peter.

Espanya pot acabar condemnada

En l’escrit de 93 pàgines que han presentat al Tribunal Suprem, els advocats de Cuixart defensen l’actuació del president d’Òmnium tant el 20-S, com l’1-O i els dies posteriors i afirmen que no ha comès cap delicte.

L’escrit denuncia la “suspensió de drets civils i polítics democràtics” amb l’objectiu de “sobreprotegir” la “unitat territorial espanyola” en una actuació “concertada dels tres poders de l’Estat” per impedir el referèndum de l’1-O. Entre altres, assenyala al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, la Fiscalia Superior de Catalunya, l’Advocacia de l’Estat i el partit ultra Vox.

Per tot plegat, els lletrats adverteixen que, si es condemna Cuixart, una sala de justícia internacional acabarà condemnant Espanya “per vulneració de drets humans”.

La defensa apunta que Cuixart “exerceix, ha exercit i exercirà, des de la noviolència, sempre que calgui, la desobediència civil” i que el “80% de la població” de Catalunya defensen una “solució política” que ha de passar “necessàriament” per “l’exercici del dret a l’autodeterminació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia