Política

El carrer no acompanya l’oposició veneçolana

Les concentracions agrupen milers de ciutadans, però no són massives ni sumen l’exèrcit

Guaidó refusa complir l’ordre del Tribunal Suprem i “nomena” ambaixadors

La jornada de mobilitzacions convocada per l’oposició al govern de Veneçuela no va tenir ahir l’abast massiu ni va ser un aixecament com pretenien els EUA i altres països que han donat suport a l’autoproclamat president Juan Guaidó. I una dada clau: l’oposició tampoc va aconseguir sumar l’exèrcit. En una altra jornada tensa d’estira-i-arronsa entre el govern i l’oposició, el mateix Juan Guaidó va assegurar, sense donar dades concretes de participació: “Més d’uns 5.000 punts a àmbit nacional s’han manifestat no solament pel refús a la crisi que estem vivint, no solament perquè ho estem passant malament, sinó pel futur.” Les protestes, que estan també convocades per dissabte, van durar dues hores i en tancar aquesta edició no s’havia produït cap incident.

D’altra banda, Guaidó va refusar ahir l’ordre, dictada pel Tribunal Suprem a instàncies del fiscal general, de no sortir del país. I no solament això, sinó que va anunciar que assumeix les funcions de president interí. Així, i tot elevant el desafiament al govern i des de l’Assemblea Nacional, Guaidó va “nomenar” 10 ambaixadors per a països americans. L’autoproclamat president va assegurar que no havia rebut “cap ordre” que li impedeixi sortir del país, ja que “qui la reclama és qui usurpa funcions a la fiscalia i al Suprem”. El líder opositor no sembla tenir cap intenció de cedir i tampoc es va avenir a acceptar l’oferta d’avançar les eleccions a l’Assemblea Nacional que li va fer ahir, en una entrevista a una agència de comunicació russa, el president Maduro: “Seria molt bo avançar les eleccions legislatives, que s’han de celebrar el 2020, com a forma de sortir de la crisi que viu el país, amb el vot popular”, va dir.

Maduro, però, va tornar a descartar repetir les presidencials, com li exigeixen bona part dels països de la UE –entre ells, Espanya–, abans que acabi el mandat que just ha encetat, el 2025. En un vídeo penjat a les xarxes socials, Maduro apel·la al poble nord-americà: “Si els Estats Units intenten envair-nos, tindran un Vietnam pitjor del que puguin imaginar. No permetem la violència, ni un nou Vietnam a Veneçuela.”

Felicitacions de Trump

De la seva banda, el president dels Estats Units, Donald Trump, va reiterar ahir el seu “suport total” a Guaidó, a qui va telefonar, tot felicitant-lo per la “històrica assumpció” de la presidència de Veneçuela. A més, també van acordar “mantenir la comunicació regular per donar suport al retorn a l’estabilitat al país i reconstruir la relació bilateral”, segons va anunciar en un comunicat la Casa Blanca.

Divisió al Congrés

El ministre d’Afers Exteriors d’Espanya, Josep Borrell, va comparèixer ahir al Congrés per explicar la posició del govern de Sánchez. Amb excepció del PNB, la posició del govern socialista va ser criticada per la resta de partits. Mentre que ERC i Units Podem van retreure-li que doni suport a uns “colpistes” i estigui incentivant el risc de guerra civil, el PP i Ciutadans consideren que la resposta és massa “tèbia” i el govern de Sánchez ha de liderar el suport internacional a Guaidó. Borrell va aprofitar per reiterar que per Espanya “l’única sortida” per a la crisi a Veneçuela és avançar eleccions.

LES FRASES

Si els EUA intenten envair-nos, tindran un Vietnam pitjor del que puguin imaginar
Nicolás Maduro
PRESIDENT DE VENEÇUELA
La UE ha d’estar al costat dels veneçolans, la llibertat i els drets humans, i no de l’opressió
Antonio Tajani
PRES. PARLAMENT EUROPEU

El Parlament Europeu pacta reconèixer Guaidó

Una majoria sòlida a l’eurocambra va pactar el reconeixement de Juan Guaidó com a “president interí legítim” de Veneçuela. El Partit Popular Europeu, els socialistes, liberals i conservadors van acordar ahir al vespre una resolució que expressa el seu reconeixement explícit a Guaidó i dona suport “al seu full de ruta”. A més, el text reclama als estats membre de la UE que també reconeguin Guaidó “fins que es convoquin noves eleccions presidencials lliures, transparents i creïbles per tal de restaurar la democràcia”. Amb el suport de més del 70% de l’eurocambra, entre ells el PSOE, aquesta resolució es votarà dijous en la sessió plenària a Brussel·les. El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, va afirmar que Guaidó és “l’únic interlocutor” de l’eurocambra, a qui ha trucat per donar-li suport. També va dir que la UE ha d’estar “al costat dels veneçolans, de la llibertat i els drets humans” i no de “l’opressió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona