Política

May responsabilitza els diputats de la crisi en un controvertit discurs

Nombrosos parlamentaris l’acusen d’avivar l’odi contra ells després de denunciar insults

Els recomanen no usar transport públic per por d’atacs

En un fet sense precedents al Regne Unit, la primera ministra, Theresa May, va pronunciar dimecres al vespre un discurs televisat adreçat a la població en què va acusar els diputats de frustrar el Brexit de la UE, fet que va provocar la ira de nombrosos diputats, que l’acusen d’avivar l’odi contra ells enmig de la tensió social.

“Els diputats no han estat capaços de posar-se d’acord per implementar la retirada de la UE i per això no marxarem el 29 de març”, va dir May als ciutadans, i tot seguit hi va afegir: “Vosaltres ja n’heu tingut prou, esteu cansats de lluites internes, de jocs polítics i de procediments arcans, cansats de diputats que no parlen de res quan teniu preocupacions reals com les escoles dels vostres fills, la sanitat pública, el crim (...) Jo estic del vostre costat.”

La premier els va explicar que havia demanat una pròrroga fins al 30 de juny per donar una altra oportunitat al Parlament la setmana vinent. “Espero que aquest cop aprovin l’acord que jo vaig negociar amb la UE”, va concloure. Va ser un discurs breu, seriós, intimidatori. L’objectiu: pressionar encara més els diputats contraris al seu acord.

Al Regne Unit els diputats representen districtes electorals. Amb el Brexit s’està produint una asincronia ja que, mentre que el 52% de la població va votar a favor d’abandonar la UE, dues terceres parts del Parlament és europeista. May va dirigir-se als ciutadans per demanar-los que exigissin als seus representants que li donin suport, com ja va fer amb la gira de desembre abans de la primera votació.

El nivell de tensió és tal que la vicepresidenta del Parlament, Lindsay Hoyle, va denunciar insults i intimidacions i va recomanar als diputats no usar el transport públic i viatjar en taxi o en grup per evitar ser atacats al carrer. Per això qualifiquen d’irresponsable el discurs de May. “Si ens passa alguna cosa, haurà d’acceptar la seva part de responsabilitat”, va dir el laborista Wes Streeting. L’exministre conservador Sam Gymah la va acusar de fer-los xantatge: “Sap que estem rebent missatges d’odi i amenaces de mort.”

Des que va arribar al poder el juliol de 2016, la política conservadora ha intentat resoldre el Brexit des del partit, sense haver consultat el Parlament. Va avançar eleccions el 2017 per ampliar la majoria parlamentària que tenia, però la va perdre i el Parlament va aconseguir més veu. Ahir, el seu ministre d’Afers Estrangers, Jeremy Hunt, va dir que May “se sent frustrada” i que “cap primer ministre en memòria viva ha estat posat a prova d’aquesta manera”. El discurs de May, però, forma part d’una campanya mediàtica que ha costat 12.000 euros en diner públic i que ha escampat frases de May per les xarxes socials.

La tensió arribarà al màxim nivell la setmana que ve quan els diputats europeistes intentin portar a terme un Brexit alternatiu i es voti per tercera i última vegada l’acord de May. Tot passa perquè s’aprovi l’acord. Aquest cop no hi haurà més concessions de la UE per convèncer els opositors. L’única manera que té la primera ministra de convèncer-los és amb discursos com el d’abans-d’ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona