Política

Torra fa una crida a reforçar tots els fronts en el relleu d’Artadi i Borràs

Budó i Vilallonga prenen possessió com a conselleres de la Presidència i de Cultura

El president espera que els fitxatges “ajudin a consolidar un govern amb desafiaments constants”

Meritxell Budó i Mariàngela Vilallonga van prendre ahir possessió com a conselleres de la Presidència i de Cultura, respectivament, per la marxa d’Elsa Artadi a la llista de Junts per Catalunya a Barcelona i de Laura Borràs a la candidatura per al Congrés. Al front barceloní i al front espanyol. “El país necessita que reforcem tots els fronts en els propers mesos”, va defensar el president, Quim Torra, durant la promesa del càrrec de les dues noves conselleres, a primera hora del matí al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

En presència del president del Parlament, Roger Torrent; de la resta del govern; de l’esposa del conseller legítim Jordi Turull, Blanca Bragulat, i de familiars i diversos dirigents polítics, Torra va agrair a Vilallonga i Budó que afrontin l’encàrrec amb “valentia” i es va mostrar convençut que “ajudaran a consolidar un govern amb desafiaments constants”. El president va elogiar les titulars sortints i va tornar a Borràs el regal d’una postal poètica en l’última reunió del govern i li’n va llegir una de Maria Oleart i una altra de Josep Palàcios, que diu: “Un poema no és per recitar-lo, sinó per incendiar el món.” I hi va afegir: “La política és per encendre consciències.”

El secretari del govern, Víctor Cullell, va llegir els decrets de cessament. Com és habitual, la fórmula per prendre possessió no va incloure cap menció a la Constitució espanyola: “Prometeu complir fidelment, d’acord amb la llei, les obligacions del càrrec que assumiu al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat?”

El president va mencionar Jordi Turull –a la presó– i Lluís Puig –a l’exili–, destituïts l’octubre del 2017 en aplicació de l’article 155, amb qui ha consultat els recanvis, i va recordar que el “judici farsa” posa en evidència “totes les mentides i falsedats d’un estat autoritari”, mentre que l’exili demostra que “la llibertat és possible quan hi ha justícia”.

Estrena com a portaveu

Poc després, Artadi va passar el testimoni a Budó al seu despatx, presidit per les fotografies de Torra i Carles Puigdemont. L’alcaldessa de la Garriga s’estrenarà avui com a portaveu del govern després de la reunió del consell executiu, que serà el primer amb els nous fitxatges. Al seu torn, en el seu traspàs de cartera, Vilallonga es va comprometre a defensar “el paper de la cultura com a factor de cohesió social”.

Torra compareixerà en el proper ple, previst per al 3 i 4 d’abril, per explicar els canvis a les dues conselleries, un tràmit preceptiu sempre que hi ha una remodelació al govern. Budó, partidària de la Crida Nacional per la República, va ser escollida alcaldessa per primera vegada amb el suport del regidor del PP, però el 2008 una moció de censura la va apartar del govern municipal i no va ser fins al 2011 que va recuperar l’alcaldia, en virtut d’un acord amb ERC.

Vilallonga, que es va referir a Borràs com el seu “àngel de la guarda”, és doctora en filologia clàssica i catedràtica de llatí a la Universitat de Girona, a més de vicepresidenta segona de l’Institut d’Estudis Catalans. “Qui que hagi dedicat la seva vida a les lletres, a la llengua, a la universitat i a l’acadèmia podria dir que no?”, es va preguntar.

LA FRASE

El país necessita que reforcem tots els fronts en els propers mesos
Quim Torra
President de la Generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses