Política

La comissió sobre la monarquia, suspesa pel TC

Accepta el recurs que va presentar l’Estat per falta de competències del Parlament i la suspèn automàticament

Nova demostració que el Tribunal Constitucional no falla si es tracta de protegir la monarquia espanyola. L’alt tribunal va acordar ahir suspendre la comissió d’investigació que el Parlament de Catalunya havia acordat posar en marxa per a investigar la institució monàrquica. La comissió es va aprovar a principis de mes amb els vots dels diputats de JxCat, ERC, els comuns i la CUP, i els contraris del PSC, Cs i el PP. L’objectiu és posar llum sobre els presumptes comptes irregulars del rei emèrit, Joan Carles I, en paradisos fiscals, la provinença d’aquest capital i les activitats delictives o irregulars que es puguin derivar de les declaracions de Corinna zu Sayn-Wittgenstein. Però el govern de Pedro Sánchez va intervenir per protegir la institució i va presentar un recurs d’inconstitucionalitat.

Ahir, el ple del TC va acordar per unanimitat admetre a tràmit aquest recurs. Això suposa, de facto, la suspensió automàtica de l’acord perquè l’executiu estatal ha reclamat que s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució que deixa sense efecte qualsevol llei, acord o normativa autonòmica impugnada per l’Estat. El Tribunal Constitucional disposa ara de cinc mesos –prorrogables– per adoptar una decisió sobre el fons de la qüestió, i les parts tenen deu dies per presentar al·legacions.

L’executiu espanyol considera que el Parlament ha anat més enllà de les seves competències. “Aquest govern no pot acceptar que sense cap competència es provi d’investigar el cap de l’Estat per part d’un parlament autonòmic”, va afirmar la vicepresidenta, Carmen Calvo, després que el Consell de Ministres donés llum verd a la interposició del recurs. El govern de Sánchez va sol·licitar l’informe preceptiu –però no vinculant– del Consell d’Estat sobre el recurs. Va emetre un dictamen favorable, contràriament al que havia fet quan el mateix executiu li va demanar l’opinió per presentar el recurs contra la declaració de reprovació a Felip VI feta per la cambra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona