Tarragona tindrà referèndum per la independència, però serà a l'octubre

Un cop descartat el 20 de juny, la plataforma sortirà en breu al carrer per començar a captar voluntaris

Tarragona tindrà consulta sobiranista, després d'un període d'una certa incertesa en què fins i tot es va rumorejar que no se celebraria. Ahir, però, la plataforma Tarragona Decideix, en assemblea extraordinària, va acordar fer-la, i d'aquesta manera la ciutat es traurà l'etiqueta de ser l'única capital de demarcació que no tenia data per votar. La premissa de la plataforma tarragonina és clara: que els resultats es mantinguin entre la mitjana de les consultes fetes fins ara, però sobretot «no empitjorar els de la resta de municipis i ciutats», va explicar Josep Maria Llauradó, membre de Tarragona Decideix.

Els motius que fan que el referèndum se celebri a l'octubre i no abans són que, en matèria de suport, d'adhesions i de voluntaris, a la plataforma tarragonina encara li queda bastant camí per recórrer. «Encara no hem sortit al carrer i no hem fet cap campanya pública», va recordar Josep Maria Llauradó, membre de Tarragona Decideix, que va admetre: «Som conscients de la realitat de Tarragona.»

Per això, s'han donat més de cinc mesos de marge; un període en què miraran d'arribar al major número de ciutadans possible, tant en festes populars –en els actes de Sant Magí i Santa Tecla– com en les de caire institucional, principalment en la diada de l'Onze de Setembre. La idea és treure profit dels actes que se celebrin al carrer i fins i tot es farà campanya durant el Concurs de Castells, que se celebrarà el 3 d'octubre, el diumenge anterior a una de les dues dates probables de consulta. En funció de les dates que escullin altres ciutats, el referèndum de Tarragona podria fer-se sol; un fet que la plataforma no descarta.

Descarten una consulta a Tortosa

GUSTAU MORENO

Tot i l'èxit del referèndum popular a Xerta, les localitats d'Alcanar i d'Ulldecona, a la comarca del Montsià, són les úniques poblacions de les Terres de l'Ebre que el 25 d'abril participaran en la nova onada de consultes pel dret a decidir. Així ho va confirmar ahir un dels portaveus de la coordinadora L'Ebre Decideix, Guillem Argelich, que va afegir-hi que la consulta prevista també a l'Aldea es podria ajornar per al juny. «Només hi ha segures les consultes previstes a Alcanar i a Ulldecona, tot i que a l'Aldea s'han fet els primers contactes», va afirmar. En aquest sentit, un altre municipi que podria sumar-se a l'onada de consultes del juny és Camarles. En canvi, un altre poble on la mobilització està encara menys madura és el Perelló. Però més enllà d'això, el que ja està absolutament «descartada» és la possible celebració d'un referèndum per la independència a Tortosa. Així, tot i que l'alcalde, Ferran Bel (CiU), és promotor de la plataforma Decidim.cat, el govern municipal de CiU i ERC es va limitar a aprovar una moció per felicitar la primera consulta d'Arenys de Munt. De fet, Bel va assenyalar fa uns mesos que Tortosa no reunia les «condicions necessàries» perquè una consulta sobre la independència tingués «el resultat desitjable».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona