Política

Vox irromp al Congrés amb 24 diputats i retrets al PP

El partit ultra obté 2,5 milions de vots i promet una oposició implacable en defensa de la unitat d’Espanya

Avisa la dreta que no la culpi del seu naufragi i l’acusa de no haver foragitat l’esquerra

Tot i que per sota de les seves expectatives, Vox va fer història ahir en les espanyoles en irrompre al Congrés amb el 10% dels vots i 24 diputats, un resultat que confirma l’espectacular fuga de vots procedents del PP, causa principal del naufragi dels de Pablo Casado.

Partint de zero, qualsevol adquisició d’escons hauria representat un èxit per a la formació de Santiago Abascal. Vox obté 2,5 milions de vots, però, amb tot, els resultats no li donen la clau per apuntalar un govern de dretes com a Andalusia, on es va assajar aquesta fórmula després de les últimes eleccions a la comunitat, el desembre passat.

“És un dia històric; no ens han volgut donar veu, ens han humiliat, però això no ha fet res més que començar. Aquesta marea verda és imparable”, va anunciar Javier Ortega Smith des de la plaça Margaret Thatcher de Madrid, on s’havien aplegat els simpatitzants de Vox.

“Això és només el principi”, corroborava més tard el líder de la formació, Santiago Abascal. “Iniciem una reconquesta, que tindrà una veu al Congrés; Vox ha arribat per quedar-se.” Abascal es va vantar que el partit ha passat, en tres anys, “dels 40.000 als 2,5 milions de vots”, i va carregar contra la “derechita cobarde” del PP, que els “responsabilitza ara de la seva incapacitat per oposar-se a l’esquerra”.

El líder ultra va denunciar la “demonització” de la seva formació i va advertir que cap majoria que es formi a partir d’ara al Congrés dels Diputats “habilita per a cap reforma constitucional ni per a cap indult” els independentistes catalans. En aquest sentit, va alertar que Vox no entregarà la “sobirania nacional, ni a Barcelona ni a Brussel·les”.

Per la seva banda, Ortega Smith també va criticar el PP , “incapaç de fer fora l’esquerra sectària d’Espanya”. “Han deixat que s’aliessin amb els pitjors enemics de la nació”, hi va afegir. El secretari general va desafiar el PP i també Ciutadans a “retratar-se” a partir d’ara en les votacions al Congrés i va anunciar que el seu partit serà l’“única oposició a allò políticament correcte”.

El públic congregat va corejar les seves consignes habituals, com ara “Puigdemont, a la presó!”, “Espanya, una i no 51” i “Espanya, cristiana i mai musulmana”.

El líder ultradretà holandès Geert Wilders va ser el primer a Europa a felicitar Abascal pels seus resultats quan s’havia escrutat poc més del 40% i Vox obtenia 23 diputats al Congrés. Wilders és el dirigent del xenòfob Partit per la Llibertat, segona força més votada a Holanda en els últims comicis.

LES FRASES

Això és només el principi. Iniciem la reconquesta [...]. Vox ha vingut per quedar-se
La ‘derechita cobarde’ ens responsabilitza de la seva incapacitat per oposar-se a l’esquerra
No entregarem la sobirania nacional, ni a Barcelona ni a Brussel·les
Santiago Abascal
LÍDER DE VOX
[El PP] ha deixat que [el PSOE] s’aliés amb els pitjors enemics de la nació
Javier Ortega Smith
SECRETARI GENERAL DE VOX


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia