Política

Iglesias confia en un acord

DIÀLEG

El líder de Podem assegura que el PSOE està obert a col·laborar amb l’esquerra i anuncia un procés “llarg i discret” de negociació

Rivera s’atorga el paper de líder de l’oposició i s’ofereix per aplicar el 155 a Catalunya

Pablo Iglesias i Albert Rivera van sortir ahir de les seves respectives trobades amb Pedro Sánchez a La Moncloa reiterant les posicions que van adoptar després de les eleccions del 28-A: el líder de Ciutadans es va atorgar el paper de nou líder de l’oposició i va anunciar un marcatge implacable al futur govern de Sánchez, mentre que el líder de Podem reiterava la voluntat de col·laborar amb els socialistes, sense especificar, però, amb quina fórmula, si entrant en un govern de coalició o prestant suport extern a un executiu monocolor.

Rivera va ser el primer a acudir a La Moncloa, decidit a marcar terreny i a consolidar-se com a líder de facto de l’oposició i flagell dels independentistes oferint a Sánchez els 57 diputats de Ciutadans (Cs) per activar ara mateix el 155 a Catalunya.

Des d’aquesta autoatorgada condició de cap de l’oposició, el líder de Cs va descartar una abstenció per facilitar la investidura de Sánchez, tal com li havia demanat maliciosament Pablo Casado la vigília, i va prometre al president del govern en funcions que farà una oposició “ferma però també lleial amb els espanyols i amb sentit d’estat”, davant dels “excessos” que preveu que cometrà l’executiu del PSOE i Podem. “Dono per fet que Sánchez i Iglesias tenen ja un acord, però no ho diran a causa de les eleccions”, va dir.

En la roda de premsa posterior a la trobada, en una sala més petita que la que La Moncloa havia reservat dilluns a Casado, Rivera va insistir a atribuir-se el lideratge de l’oposició, davant la “descomposició electoral” del PP. I va llançar dards als de Casado anunciant que la de Cs serà una oposició “sense motxilles, sense complexos, lliure, sense corrupció i amb futur”. Segons Rivera, el control a què sotmetran l’executiu serà “molt diferent” del que han exercit tradicionalment populars i socialistes perquè el que ell busca, va dir, és “servir Espanya”.

Pactes d’estat

En aquest sentit, va oferir a Sánchez “pactes d’estat” en quatre àmbits “que no tenen ideologies”: educació, despoblació, immigració i lluita contra el terrorisme. Quant a la política econòmica, el líder de Ciutadans va subratllar que són “antagònics” amb Sánchez i que el vigilaran molt de prop en aquest terreny, mentre li retreia que amagués, durant la campanya del 28-A, “una pujada massiva d’impostos”.

Hores més tard, Iglesias compareixia davant la premsa després de la reunió de dues hores i quart amb Sánchez per trobar una entesa que faci viable la investidura del líder del PSOE i estableixi el marc de col·laboració entre les dues formacions durant la pròxima legislatura. “La reunió ha anat molt bé”, va començar a explicar el líder de Podem, que va evitar parlar del govern de coalició que ell mateix reclama. “Les dues parts hem constatat la necessitat de col·laboració entre les forces d’esquerra. És una demanda social que ens posem d’acord. Treballarem per aconseguir-ho.”

Tot i l’aparent optimisme, Iglesias, amb un posat més aviat seriós, va advertir que la negociació amb el PSOE serà “un procés llarg” que requerirà “discreció, prudència i molta tranquil·litat”. “La reunió ha estat un punt de partida. La disposició és d’arribar a un acord”, va insistir, mentre anunciava també l’inici d’una nova etapa marcada pel diàleg. “El diàleg ha de substituir la sobreactuació i els insults [...], toca afrontar aquesta nova etapa parlant amb tothom.” Iglesias tampoc ha volgut avançar l’estat de les negociacions sobre la configuració de la mesa del Congrés, clau per a l’impuls de les iniciatives parlamentàries del govern espanyol. En aquesta qüestió, es va limitar a dir que hi “treballaran Irene Montero i Adriana Lastra”. En resum, segons Iglesias, la trobada d’aquest dimarts ha estat “un bon punt de partida, no podria ser millor” per “afrontar el futur d’Espanya”.

Hem acordat [amb el PSOE] que ens hem de posar d’acord
Pablo Iglesias
LÍDER D’UNIDES-PODEM
Serem una oposició sense complexos, sense corrupció, lliure i amb futur
Albert Rivera
LÍDER DE CIUTADANS

Sortida del dèficit excessiu

Redacció

La Comissió Europea recomanarà que Espanya surti del procediment per dèficit excessiu “el mes vinent”, després de constatar que el seu dèficit va quedar per sota del 3% el 2018, segons va anunciar ahir el comissari d’Economia, Pierre Moscovici. L’Estat espanyol ha estat durant deu anys en aquest mecanisme que vigila els comptes públics dels països de l’euro que sobrepassen certs límits acordats entre els socis europeus. Moscovici, que vol un executiu a Espanya “en condicions d’adoptar un projecte de pressupostos” d’acord amb les regles, va confirmar la desacceleració econòmica de la zona euro i del conjunt de la UE. Per al 2019, Brussel·les preveu un creixement de l’1,2% del PIB als països de l’euro i de l’1,4% en els 28.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona