Política

Itàlia

Polèmica política

Ultres blanquejats

Crítiques al Saló del Llibre de Torí per la presència d’una editorial amb vincles feixistes

Denuncien la connivència del govern amb la ultradreta

El feixisme pot tenir un lloc als espais de debat cultural? A Itàlia, sí. Avui comença la 32a edició del Saló Internacional del Llibre de Torí, que inaugurarà el filòsof espanyol Fernando Savater. A la fira hi tindrà una parada l’editorial Altaforte, vinculada al partit feixista CasaPound, que acaba de publicar un llibre-entrevista del líder de la Lliga titulat Jo soc Matteo Salvini. La presència de l’editorial, que té en el seu catàleg textos feixistes i nazis, ha posat en relleu una de les qüestions més urgents d’afrontar en aquest moment històric: com s’ha de combatre el feixisme? Se l’ha d’ignorar, confrontar amb idees o aïllar i excloure dels espais de discussió?

El primer a aixecar la llebre va ser Christian Raimo, escriptor i membre del comitè editorial del Saló del Llibre. En un escrit a Facebook, va definir la presència dels feixistes com un símptoma preocupant de la situació del país: “En l’últim any, les coses han canviat. Els neofeixistes s’organitzen. Salvini forma part d’aquell món, i per això ha triat Altaforte per al seu llibre.” I va denunciar que la Lliga, amb la complicitat del Moviment 5 Estrelles, ha col·locat als llocs de poder de la cultura i dels mitjans públics persones vinculades al neofeixisme.

L’organització no li va donar suport. “Ha de ser la magistratura qui condemni per apologia del feixisme, no nosaltres”, van dir, i, en nom de la llibertat d’expressió, van permetre que Altaforte hi fos present. Raimo va dimitir. A continuació, una sèrie d’escriptors i intel·lectuals van prendre posició. L’influent i compromès col·lectiu d’escriptors Wu Ming va anunciar que renunciava a presentar el seu darrer llibre al Saló perquè no volien contribuir a legitimar el feixisme. S’hi van afegir l’historiador Carlo Ginzburg, fill de la famosa escriptora Natalia Ginzburg, i els historiadors de l’art Salvatore Settis i Tomaso Montanari.

Alarma del Museu d’Auschwitz

Aquests dos últims hi han renunciat perquè no volen “col·laborar a blanquejar la veu del feixisme i el nazisme en el debat públic italià”. El Museu d’Auschwitz també hi ha renunciat, alarmat. Hi havia d’assistir l’escriptora Halina Birenbaum, supervivent dels camps nazis. “Com es pot demanar als supervivents de l’Holocaust que comparteixin espai amb qui el neguen o defensen?”, es pregunten. D’altres escriptors han decidit assistir-hi perquè consideren que tothom té dret a expressar-se, també els feixistes. I alguns hi aniran “no pas malgrat els feixistes, sinó precisament perquè hi seran”, com ara Michela Murgia. L’escriptora sarda ha convocat una lectura de textos antifeixistes al Saló.

L’editor d’Altaforte, Francesco Polacchi, mentrestant, ha fet una ruta pels mitjans. “Soc feixista, Mussolini és el millor estadista que hi ha hagut”, va dir a la ràdio. La regió del Piemont i l’Ajuntament de Torí han demanat que la justícia determini si ha fet apologia del feixisme. Polacchi, com la majoria de líders del partit, té un llarg historial violent –va ser condemnat a un any de presó–. I s’ha fotografiat sopant rialler amb Salvini, que va triar CasaPound el 2015 com a amfitrions en el primer acte de la Lliga a Roma. El saló s’acaba dilluns. La connivència amb el neofeixisme des del govern d’Itàlia continuarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala