Política

Salvini desafia Brussel·les després del triomf europeu

La prima de risc s’enfila i la Comissió estudia si sanciona Roma per dèficit excessiu

El líder de la Lliga s’imposa encara més sobre els socis de l’M5E

Les europees, a Itàlia, han servit per confirmar el que ja se sabia: que Matteo Salvini és l’home fort del govern. A partir d’ara, però, ho serà amb l’aval dels vots. La reeixida campanya de propaganda permanent de l’ultradretà des que va arribar al poder havia fet oblidar que, en realitat, mai havia guanyat cap elecció.

De fet, a l’executiu de coalició amb el Moviment 5 Estrelles (M5E) hi va arribar essent el soci minoritari. Des de diumenge, els papers s’han capgirat. La Lliga va treure un aclaparador 34,3%, mentre que els grillini han quedat en tercer lloc, amb un 17% dels vots, darrere del Partit Demòcrata (PD), amb el 22,7%. El resultat és l’invers que en les generals de fa un any, en què l’M5E va treure el 32,7% i la Lliga, el 17%. Les conseqüències no s’han fet esperar. D’una banda, els mercats collen i la prima de risc s’enfila als 290 punts, i mentre el leghista anuncia que desafiarà tothom, des de Brussel·les rumien si sancionar o no Itàlia per l’excés de dèficit.

titolet

De l’altra, Salvini, perdonavides, es dirigeix als socis d’executiu i els diu que tranquils, que no hi haurà cap crisi de govern, sempre que es faci, encara més, allò que ell mani. Endavant amb les grans infraestructures i baixada sonada d’impostos. Els grillini, per l’estructura mateixa del seu partit-empresa, estan obligats a obeir per contracte. Qui no compleixi les ordres dels propietaris i fundadors, Beppe Grillo i Davide Casaleggio, queda fora. El viceprimer ministre Luigi Di Maio, ase dels cops per haver-se deixat eclipsar des del minut u pel seu homòleg de la Lliga, va resumir ahir la situació: “He parlat amb Casaleggio i Grillo i m’han dit que no he de dimitir.” Quan i quins caps hauran de rodar, ho decidiran els de dalt.

L’institut d’estudis Cattaneo ha analitzat els fluxos electorals. El PD ha aturat la sagnia de vots, però no ha pres electors nous. Només un 3% dels electors que havien votat M5E han votat demòcrates. La gran majoria han optat per la Lliga i d’altres, pocs, s’han abstingut. I és que la base de votants dels dos partits del govern és molt semblant. Per això, els militants i simpatitzants d’ambdues formacions van avalar amb escreix la coalició.

Dur al poder la Lliga quan tota sola no hauria pogut ha estat un mal negoci per als grillini. Hi han pactat totes les mesures però no n’han recollit els mèrits. Qui controla els ports és un ministre de l’M5E, però que a Itàlia “hi ha els ports tancats” s’atribueix al líder leghista. Tots els mitjans parlen de fa temps del “govern Salvini”. Ara ja es podrà dir amb propietat. I, com tots els que han blanquejat la ultradreta, els grillini n’han acabat essent víctimes. Els electors solen preferir l’original.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans