Política

Ben Emmerson diu que la sentència del Grup de Treball considera “els tres acusats i els seus coacusats” com a “presoners polítics en el veritable sentit de la paraula”

L’advocat britànic diu que “la decisió d’avui hauria de marcar un punt d’inflexió en la política espanyola respecte a Catalunya” i adverteix de “conseqüències catastròfiques si l’Estat malbarata aquesta oportunitat”

L’advocat internacional dels presos polítics, el britànic Ben Emmerson, ha fet aquest dimarts una anàlisi de la resolució del Grup de Treball de les Nacions Unides contra les Detencions Arbitràries després de l’anunci fet ahir a la tarda.

Emmerson ha parlat en nom dels tres presos polítics –Junqueras, Sànchez i Cuixart– que van presentar la denúncia davant l’organisme competent per als Drets Humans de les Nacions Unides, però ha explicat que la sentència del Grup de Treball dóna cobertura a la resta de presos polítics.

L’advocat ha deixat clar des del començament de la seva intervenció que la resolució –ell ha parlat de sentència– no té cap possibilitat de ser recorreguda i que el govern espanyol hi va participar activament –va fer un informe de 60 folis, segons ha explicat–.

Emmerson ha explicat que el Grup de Treball ha estat molt clar en les seves conclusions. Així, en referència al judici, Emmerson explica que la sentència parla del judici com una “trajectòria de coacció” respecte dels polítics catalans i que “els magistrats d’Espanya no són imparcials i tenen idees preconcebudes”.

Emmerson explica que la resolució de l’organisme de les Nacions Unides “demana a l’Estat espanyol que dugui a terme una investigació profunda sobre les circumstàncies que envolten la negació de llibertat” als tres líders empresonats. “Les Nacions Unides demanen que l’Estat espanyol no només els alliberi, sinó que faci una investigació sobre les causes dutes a terme per les autoritats” i ha afegit que seria molt equivocat dir que la sentència no seria vinculant. Al respecte, l’advocat britànic ha explicat que “és la paraula final del Tribunal competent de les Nacions Unides, amb l’autoritat de les Nacions Unides, per interpretar i aplicar les resolucions vinculants del Conveni Internacional de Drets Civils i Polítics” i ha recordat que Espanya és signatària d’aquest conveni”.

Per a Ben Emmerson, “si el nou govern espanyol pretén demostrar que Espanya és una democràcia governada per l’imperi de la llei, no té una altra alternativa que alliberar tots els presos polítics de manera immediata” com ha reclamat el Grup de Treball.

Emmerson també ha advertit de “conseqüències catastròfiques si l’Estat malbarata aquesta oportunitat” i ha suggerit la celebració d’un referèndum vinculant. En aquest sentit ha reclamat Pedro Sánchez que segui a la taula de negociació amb mediadors internacionals i ha advertit de “conseqüències catastròfiques si l’Estat malbarata aquesta oportunitat” perquè “Espanya està actuant amb una vulneració fragant de la legislació internacional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia