Política

Arxivada provisionalment la causa per desobediència contra quatre caps dels Mossos de Lleida

El Jutjat d’Instrucció 4 de Lleida no veu prou proves per investigar els responsables de l’operatiu policial de l’1-O

El jutge, no obstant, considera que va hi haver un comportament “no ajustat a dret” en el compliment de la interlocutòria que obligava a impedir el referèndum

El Jutjat d’Instrucció número 4 de Lleida ha decidit arxivar la causa per desobediència contra quatre caps dels Mossos d’Esquadra de Lleida responsables de l’operatiu policial durant el referèndum de l’1-O.

El jutjat ha conclòs aquest dijous després de practicar nombroses diligències que no hi ha prou proves per continuar procedint contra els investigats. Tot i així, considera que hi va haver un comportament no ajustat a dret per part d’unitats dels Mossos en relació al compliment de l’auto del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obligava a impedir la celebració de la consulta. És per això que acorda l’arxivament de la investigació que mantenia oberta, però amb caràcter provisional, ja que “els indicis de descàrrec constatats no han permès descartat que s’hagi produït l’il·lícit” però tampoc queden prou justificades les imputacions.

La causa es basava en un informe de la Guàrdia Civil d’uns 500 folis (amb documentació a part) elaborat amb informació extreta dels telèfons, correus electrònics i documentació comissada a la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Lleida quan la Guàrdia Civil hi va entrar el 19 d’octubre i el 2 de novembre de 2017. El cos policial, que va lliurar l’informe al Jutjat 4 de Lleida, apuntava directament a quatre responsables de la policia catalana de la regió de Ponent com a presumptes autors delictes de desobediència, sedició i falsedat documental per accions dutes a terme abans, durant i després de l’1-O.

La Guàrdia Civil veia indicis de l’existència d’una organització articulada en el cos dels Mossos d’Esquadra de dalt a baix per evitar que la Guàrdia Civil i la policia espanyola actuessin contra la consulta d’independència.

El jutjat lleidatà va enviar el cas al Jutjat Central d’Instrucció de l’Audiencia Nacional, presidit per la jutgessa Carmen Lamela, perquè l’afegís a la causa sobre l’actuació de la policia catalana l’1-O. Lamela, però, va tornar la investigació al número 4 en considerar que no existia “connexió subjectiva ni material en l’objecte del procés”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia