La meitat dels ciutadans cridats a votar són de les comarques barcelonines

Igualada, Manresa i Granollers són les tres capitals de comarca que celebren la consulta sobre la independència

A tot Catalunya, avui estan cridats a les urnes més d'un milió de persones, i més de 600.000 es concentren a les comarques barcelonines –descomptant els 17.873 d'Esparreguera que ja va fer el referèndum ahir–. Els que avui poden exercir el seu dret a vot estan entorn del 21% del total de la població de la demarcació de Barcelona, ja que les consultes engloben les comarques de l'Alt Penedès, l'Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Berguedà, el Maresme, Osona, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Tres capitals de comarca –Igualada, Manresa i Granollers– celebren el referèndum sobre la independència.

El Vallès Oriental és la comarca amb més població censada per anar a votar: 173.980 ciutadans. La seva capital, Granollers, amb més de 50.000 habitants, és la primera del Vallès que ha organitzat la consulta. Pel que fa a nombre d'habitants, després del Vallès Oriental ve el Bages, amb 15 poblacions i 120.000 habitants. Només a la capital bagenca, Manresa, hi ha 64.562 censats. Els actes de la plataforma Manresa Decideix duraran tot el dia, des de les 9 del matí, amb l'obertura dels col·legis electorals, fins a dos quarts de 10 del vespre, que serà quan es donaran a conèixer els resultats a la plaça de l'Ajuntament de la capital del Bages.

Com a contrapartida, Osona és la comarca amb menys població, ja que la majoria de municipis d'aquesta demarcació van votar el 13-D. Els prop de 5.000 osonencs que poden decidir avui si volen un estat independent representen menys d'un 5% del total de la població.

Capitals pendents

Amb el referèndum d'aquest diumenge pràcticament totes les capitals de la demarcació de Barcelona hauran celebrat la consulta sobre la independència, excepte Sabadell, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Mataró i Barcelona. En la següent onada de consultes sobre la independència del 20 de juny, organitzaran el referèndum la capital del Baix Llobregat, Sant Feliu, i la del Maresme, Mataró. De manera puntual, el 30 de maig Sabadell preguntarà als seus veïns si volen que Catalunya sigui un estat independent.

L'altre cocapital del Vallès Occidental, Terrassa, és l'única on encara no s'ha decidit quan es farà el referèndum sobre la independència. I Barcelona té previst fer-lo el dia 10 d'abril de l'any vinent.

Oleguer Presas vota a Holanda

L'exjugador del FC Barcelona, actualment de l'Ajax holandès, el sabadellenc Oleguer Presas, també decidirà sobre la independència de Catalunya, avui, en la tercera onada de consultes. Ho farà simbòlicament a Holanda, on una plataforma s'ha organitzat per donar opció als catalans residents en aquell estat, com ara Presas, a decidir sobre el futur del país. La jornada, amb castellers i sardanes, es desenvoluparà a la plaça del Museu Històric d'Amsterdam. Catalans residents en altres països també s'han organitzat per pronunciar-se. És el cas de Suïssa o Irlanda, on ahir es va votar durant tot el dia a l'edifici singular de la General Post Office d'O'Connell Street, a Dublín, un dels monuments simbòlics de la guerra d'independència irlandesa. Una altra personalitat que s'ha implicat en la iniciativa és l'actriu porno Maria Lapiedra, que va votar dijous a Mollerussa. El popular empresari radiofònic Justo Molinero fa campanya per la participació en la consulta que tindrà lloc el 20 de juny que ve a Cornellà, ja en la seva quarta tanda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona
sentència a l’1-O

L’exili augmenta, ara pel Tsunami

barcelona
9-N i 1-O

La piconadora del Tribunal de Comptes contra els governs, activa

barcelona