Política

El govern prepara l’obertura de delegacions als cinc continents

Bosch preveu la creació de noves seus a final de mes

El conseller viatja a Mèxic després de demanar perdó per la participació catalana en els abusos de la colonització

El govern preveu aprovar a final de mes un pla d’acció exterior que inclou l’obertura de delegacions als cinc continents, segons va avançar ahir el conseller Alfred Bosch. Tot i que no va concretar en quins països es desplegarà la Generalitat, sí que va parlar, en una trobada informal amb periodistes, de grans potències que el govern no té prou ben cobertes, com són la Xina, el Japó o Mèxic. De fet, Bosch viatjarà avui al país nord-americà on s’estarà una setmana i es reunirà amb representants dels principals partits polítics, organitzacions, think tanks i cercles d’empresaris i mantindrà diverses entrevistes amb mitjans de comunicació locals. Durant el viatge, el conseller també pronunciarà una conferència a la Universidad Iberoamericana, un dels principals centres educatius del país, que va ser objecte de polèmica després que les pressions de l’ambaixada espanyola a Mèxic frustressin al maig una conferència que hi havia de pronunciar Carles Puigdemont per videoconferència sobre la repressió a Catalunya en el marc de la Setmana de Relacions Internacionals, convidat per la Sociedad de Alumnos Praxis i el departament d’estudis internacionals.

El viatge arriba poc després de la declaració que va fer el govern en què condemnava els abusos amb participació catalana en la colonització, arran de la petició que havia llançat al març el mateix president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, al rei espanyol, Felip VI, perquè es disculpés pel genocidi comès durant la conquesta, una exigència que va ser desatesa. De fet, dijous, la secretària d’estat d’España Global, Irene Lozano, deia des de Veracruz que en la relació entre Espanya i Mèxic predominen “les llums sobre les ombres”. En qualsevol cas, Bosch també vol agrair a Mèxic la generositat amb els exiliats republicans.

D’altra banda, el govern acompanyarà la defensora dels drets humans Karen Izolda, acollida al Programa Català de Protecció als Defensors dels Drets Humans, en el seu retorn a Mèxic, on és coneguda per la defensa del medi ambient, per la qual cosa ha estat criminalitzada.

Posteriorment, Bosch tornarà a Catalunya per aprovar justament el pla d’exteriors i l’endemà iniciarà un altre viatge, en aquest cas a Washington. La setmana següent en té un de previst al Marroc, fet que pot donar pistes d’on té interès el govern per desplegar-se.

El conseller fa sis mesos que ocupa el càrrec. “Al principi vam fer set capitals europees en set setmanes; ara, en sis mesos farem cinc continents per anar a les capitals internacionals més importants”, va resumir Bosch. En aquest temps ha treballat en la coordinació dels diversos agents de projecció exterior de què disposa a la Generalitat, com són les oficines de turisme o el Ramon Llull, a París, Londres o Washington. “Si aquesta legislatura s’acabés d’aquí a pocs mesos, sentiria la necessitat de continuar, perquè no hauria pogut culminar tot allò que volia fer i crec que està ben encaminat”, va assegurar Bosch, que, d’altra banda, tampoc no observa cap interès de ningú del govern per avançar les eleccions.

Per a la posada en marxa de les noves delegacions primer s’aprovarà el decret del Consell Executiu i més endavant s’obriran concursos per escollir els delegats. Al novembre, coincidint amb l’entrada de Bosch a la conselleria, el govern va aprovar sis noves seus a l’exterior: als països bàltics, als nòrdics, a l’Europa central, al Mediterrani, als Balcans i a Portugal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona