Política

El Govern nega que la “llei aragonès” fomenti l’externalització

Fonts de l’executiu insisteixen que la norma busca prioritzar la qualitat i establir un topall del 40% del criteri preu

El Govern ha defensat que la llei de contractes de serveis a les persones, coneguda popularment com ’llei Aragonès’, no fomenta l’externalització de serveis. Fonts de l’executiu han apuntat que la norma serveix per regular els contractes en els casos en que s’hagin de fer però no fomenta aquesta via ni afecta als que es presten per concert o subvenció. Les mateixes fonts han destacat que el que es busca és prioritzar la qualitat del servei per exemple establint que el preu no pugui representar més del 40% de la valoració. El Govern ha criticat la campanya “d’intoxicació” i ha reclamat als grups parlamentaris responsabilitat per tirar endavant una norma que consideren necessària.

La tramitació de la llei de contractes de serveis a les persones ha aixecat polèmica en les darreres setmanes. Diverses entitats i grups parlamentaris s’han posicionat en contra, de fet CatECP i la CUP han demanat la seva paralització alertant sobre l’externalització de serveis públics.

Davant d’aquestes crítiques, el Govern ha defensat que la llei que s’està tramitant no fomenta l’externalització sinó que pretén regular acuradament els casos en que un servei es presta mitjançant contractes, sense entrar a determinar si s’ha de prestar d’aquesta manera o mitjançant una altra via. També han apuntat que després de la crisi es van donar casos en que empreses multiserveis es presentaven a concursos “rebentant preus” i els guanyaven i que calia trobar un mecanisme per fer-hi front.

El 2016 diverses directives europees van obrir la porta a regular serveis sensibles, com són els d’atenció a les persones, i va ser llavors quan el Govern va decidir crear un grup de treball per impulsar aquesta normativa. L’objectiu és treure del règim general aquests serveis sensibles, que insisteixen que determinen les directives europees, per tal de millorar la qualitat en la prestació i l’article tres de la mateixa “deixa molt clar que no s’incita en cap part de la llei a l’externalització, és mentida”.

Les mateixes fonts han volgut destacar dos aspectes positius de la llei, el primer dels quals és que s’estableix que com a mínim el 60% dels criteris de valoració d’una oferta seran qualitatius objectius i, per tant, el preu suposarà com a molt el 40%. En segon lloc, s’introdueixen elements per garantir que es compleix el contracte durant la prestació del servei i, en cas que no sigui així, es pot donar per resolt. Aquests elements són per exemple la creació de la figura del responsable d’execució de contractes i la possibilitat de fer auditories o enquestes de satisfacció que si donen resultats negatius serveixin per donar per resolt el contracte.

D’altra banda, han defensat que els annexos on s’estableixen els codis dels serveis en que serà d’aplicació la normativa estàn determinats per la Unió Europea (UE) i que es tracta d’una tipificació tècnica que en cap cas vol dir que tots els serveis d’aquella tipologia s’hagin de fer mitjançant externalització.

Crítiques als comuns i a la CUP

En l’àmbit polític, les mateixes fonts han criticat el posicionament d’alguns grups com la CUP o els comuns. El passat divendres el grup parlamentari de CatECP va demanar que s’aturés aquesta llei però fonts de l’executiu han detallat que durant la presentació d’esmenes en van presentar una que demanava ampliar en fins a 20 més els 150 àmbits d’actuació de la llei. D’altar banda, el Govern no descarta tirar endavant una normativa que reguli la via dels convenis i de l’acció concertada, com van reclamar els comuns el passat divendres.

També han criticat que la CUP no ha participat en tot el procés i que, malgrat això, està reclamant aturar la norma. “No hi són perquè no hi volen ser”, han afirmat fonts governamentals.

Les fonts han explicat també que es tracta d’una norma “pionera” a l’Estat i han plantejat que seria sorprenent que grups parlamentaris que defensen els serveis socials aturessin una norma que dona eines a les administracions per garantir la qualitat en la prestació dels mateixos.

Actualment la llei es troba en el tràmit de debat de les esmenes. Fonts parlamentàries han indicat que durant les ponències hi va poder participar tothom que va voler, entre elles la Fapac que ha estat molt crítica amb el procés, i es van recollir un total de 216 esmenes, que són els que estan a debat. La previsió és que el text final no s’aprovi fins a la tardor.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Parlament suprimeix punts controvertits de les resolucions sobre el rei

Barcelona

La CUP vol un front comú d’ajuntaments i governs autonòmics per “desobeir” el pacte entre el govern espanyol i la FEMP

Barceloona

Alejandro Fernández rebutja una candidatura amb Cs que inclogui el PSC

Barcelona

Iceta rebutja un referèndum sobre la monarquia perquè no hi ha prou consens

Barcelona

Tutorització internacional

Beirut

Unes 300 persones es concentren a Girona i cremen fotos dels reis

girona

Sturgeon aposta pel segon referèndum d’independència

Londres

Els EUA desafien la Xina amb una visita a Taiwan

Tòquio

Els sondejos donen un clar triomf a Lukaixenko en les presidencials

Minsk