Política

El ministre francès d’Ecologia dimiteix pels seus suposats excessos a càrrec del contribuent

François de Rugy va oferir amb diners públics luxosos sopars amb grans llagostes i ampolles de vi valorades en 500 euros

L’exministre justifica la seva renúncia per poder preparar la seva defensa

El ministre francès d’Ecologia, François de Rugy, ha dimitit aquest dimarts després de la polèmica desencadenada pels sumptuosos sopars que va oferir com a president de l’Assemblea Nacional amb diners de l’erari públic i altres suposats excessos a costa del contribuent.

L’escàndol va ser revelat pel mitjà digital Mediapart , que la setmana passada va donar a conèixer l’existència d’aquests fastuosos sopars i altres suposats excessos a càrrec del contribuent. El polític francès ha anunciat que ha presentat una denúncia penal contra Mediapart per “difamació”.

De Rugy (Nantes, 1973) ha explicat al seu perfil de Facebook que ha presentat la seva renúncia al primer ministre, Édouard Philippe, que l’ha acceptada.

L’exministre ha justificat la seva renúncia perquè “la mobilització necessària per defensar-me fa que no estigui en condicions d’assumir amb tranquil·litat i eficàcia la missió que em va encarregar el president de la República [Emmanuel Macron] i el primer ministre”.

En les imatges publicades per Mediapart, De Rugy i la seva dona, Séverine de Rugy, apareixen en taules luxosament decorades, amb grans llagostes i ampolles de vi valorades en 500 euros.

Aquestes vetllades han rebut fortes crítiques pels signes d’ostentació però De Rugy assegura que s’ajustaven a les seves funcions de representació pública.

A aquesta polèmica se suma la de la renovació de l’apartament privat del ministeri, que va suposar una despesa pública d’uns 63.000 euros. De Rugy va canviar la pintura, les moquetes, el parquet i els banys, i va instal·lar un gran vestidor, que va costar gairebé 17.000 euros.

A De Rugy també se li retreu haver llogat a Nantes (nord) una casa que, per les seves condicions preferencials, només podia ser ocupat per persones amb un nivell de renda limitat.

Una altra de les revelacions és la d’haver celebrat un sopar amb lobbistes del món de l’energia, que ell hauria demanat que no figurés en la seva agenda oficial.

Tant el govern com l’Assemblea Nacional estaven investigant els fets, però la seva dimissió arriba abans que es coneguin les conclusions.

Les publicacions de Mediapart sobre l’ara exministre ja va precipitar dijous passat la destitució de la seva directora de gabinet, Nicole Klein, que ocupava un habitatge social a París des de 2001 –quan ja era alta funcionària– i que va conservar del 2006 al 2018, època en la qual ni tan sols vivia a la capital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona