Política

Cop de porta de Sánchez a la reunió amb Cuixart

Les cambres de comerç demanen al president espanyol que formi govern

Fidel a la seva estratègia d’ignorar l’única força que li pot donar la investidura abans de la data límit del 23 de setembre, Unides Podem, Pedro Sánchez continua amb una roda de contactes amb entitats socials que no tenen cap escó al Congrés i no admet esmenes a l’agenda. Després de la primera reunió amb associacions feministes i de continuar amb col·lectius ecologistes, Joan Baldoví (Compromís) i ahir amb el sector educatiu, Sánchez es va enrocar en l’agenda que dissenya ell i va donar un cop de porta a la petició per carta de Jordi Cuixart, que li demanava una trobada com a líder –en presó preventiva– d’una entitat com Òmnium, amb 175.000 socis. “No té connexió amb la roda de contactes amb agents socials que estem portant a terme”, refusava la ministra portaveu, Isabel Celaá.

En la gira que protagonitza des de dijous per pressionar Pablo Iglesias sense parlar amb ell, Sánchez era criticat el primer dia per l’Assemblea Feminista de Madrid –vetada– pel fet de buscar sigles “molt afins al PSOE”, com lamentava Justa Montero.

El clam per l’exclusió el va entonar ahir Òmnium. “Si Sánchez creu en el diàleg faria bé d’acceptar aquest oferiment i escoltar el que Òmnium Cultural li vol explicar”, afirmava el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri. “Si algú de debò fa bandera del diàleg i no ho fa per pur màrqueting electoral, hauria de voler-se reunir amb una de les entitats més importants i significatives no només de Catalunya sinó d’arreu de l’Estat. No trobarà Sánchez una altra entitat amb més de 175.000 socis amb qui reunir-se”, advertia Mauri.

Després d’una obertura al País Valencià amb una visita a Baldoví i Mònica Oltra –vicepresidenta de Ximo Puig en un govern de coalició als antípodes del govern en solitari que vol copiar de Portugal– i la promesa de tenir un nou finançament d’aquí a vuit mesos, el líder del PSOE viatjarà a Bilbao el 19 d’agost a buscar el sí del PNB. Des de la investidura fallida del 25 de juliol, la coalició ha mort, segons el PSOE.

El flirteig amb el País Valencià i el País Basc xoca amb la desídia de buscar in situ suports a Catalunya. Dels 42 escons d’Unides Podem, set són d’En Comú Podem, però els de Jaume Asens no reben cap flirteig com el de Baldoví. “O em quedo amb el 100% del poder tenint el 29% de vots i el 35% d’escons o porto Espanya a eleccions de nou. Aquest segueix sent –parlant clar– l’ultimàtum/amenaça de Sánchez. Tota la resta són adorns o relat, com es diu ara”, avisa Pablo Echenique (Unides Podem).

Les cambres de comerç de Catalunya, al seu torn, consideren “imprescindible” que Sánchez formi govern “de forma immediata” i afronti els reptes polítics i econòmics, i alerten que l’ajornament o la repetició d’eleccions són “alternatives greument perjudicials”. “El suport dels partits catalans haurà d’implicar un diàleg renovat entre el govern de l’Estat i la Generalitat enfocat a solucionar el conflicte polític actual”, assenyalen les cambres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona