Política

Quim Torra estudia denunciar l’últim informe d’Exteriors

Sosté que l’argumentari condiciona la sentència de l’1-O quan menysté els ferits i apunta que el procés no és pacífic

Nova topada entre el Ministeri d’Afers Exteriors i el govern català, després de l’afer d’espionatge a diverses delegacions. El president Quim Torra ha donat instruccions als serveis jurídics de la Generalitat, segons van informar ahir fonts del seu entorn, perquè estudiïn “emprendre mesures” arran de l’argumentari redactat per l’ens adscrit Espanya Global per ser distribuït entre tots els seus diplomàtics a fi de rebatre a l’estranger les tesis dels independentistes. El dossier, esbombat aquesta setmana per diversos mitjans unionistes, s’erigeix en veritat suprema en identificar “falsedats” (difoses pel sobiranisme) combatudes amb “veritats” (de l’espanyolisme), com ara el fet que no hi ha presos polítics i que la seva presó preventiva està del tot justificada. El text, a més, empara la repressió policial de l’1-O i menysté els més de mil ferits que va produir, assegurant que “només tres” van haver de ser ingressats i donant així per bo el relat de la fiscalia en el judici pendent de sentència al Tribunal Suprem. En aquest sentit, el que més ha indignat Torra –que dimecres a la tarda ja qualificava d’“infame” en un tuit– és que l’informe digui que és fals que el moviment independentista sigui “pacífic” perquè “hi ha sectors que s’han radicalitzat i s’han implicat en actes violents”, i fins i tot hi posa com a exemple “l’assetjament tumultuós al Departament d’Economia de Barcelona el 20 de setembre del 2017”. Una protesta escrupolosament pacífica per la qual els Jordis fa ja 22 mesos que estan a la presó, pendents de sentència. Per això mateix Torra considera que el document del govern estatal vulnera la directiva europea sobre presumpció d’innocència, i creu que pot suposar una interferència en el poder judicial. A més, el fa sospitar que el text busqui criminalitzar el moviment independentista quan falten poques setmanes per a la sentència. El president també ha avisat que demanarà a l’Estat quant ha costat fer l’informe per si pot ser constitutiu del delicte de malversació.

L’exconseller Jordi Turull, des de la presó, denunciava ahir a Twitter: “El pamflet impresentable d’Espanya Global acredita descarnadament que a l’Estat espanyol no es respecta la presumpció d’innocència, es menysprea la separació de poders i es persegueixen idees legítimes.” “Quan els calen mentides per intentar guanyar és perquè saben que si expliquen la veritat ho tenen perdut”, piulava també l’exconseller Toni Comín des de l’exili.

Entre altres perles, l’informe també afirma que Catalunya no és una nació perquè la Constitució diu que és una “nacionalitat” (com Galícia i el País Basc, diu, tot i que no s’hi citen enlloc) i el TC a més li ha negat aquesta condició “a efectes jurídics”. El text dedica grans esforços a diferenciar-se del cas d’Escòcia i a dir que aquí és impossible un referèndum, compara en canvi el clam català amb el d’un grupuscle separatista bavarès i el de 100.000 firmes en línia a Texas, i critica la decisió del tribunal alemany que no va veure rebel·lió ni sedició en el cas de Carles Puigdemont, mentre lloa, això sí, el funcionament de la justícia espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona