Política

Aval judicial a Johnson

Un jutge rebutja bloquejar cautelarment la suspensió del Parlament i ajorna la decisió final a la setmana vinent

Major s’afegeix a la batalla legal

El ‘premier’ alerta que intentant evitar el ‘Brexit’ dur el fan més probable

El govern britànic va obtenir ahir la seva primera victòria legal després que un jutge escocès rebutgés bloquejar cautelarment la suspensió del Parlament que havia demanat el primer ministre, Boris Johnson. La demanda havia estat presentada per una setantena de diputats a principis d’agost. No obstant això, el jutge va ajornar la decisió final a la setmana vinent i va fixar una nova vista per dimarts.

“La base de la nostra causa legal és que és il·legal la suspensió del Parlament per evitar el debat sobre el Brexit”, va declarar ahir Joanna Cherry, portaveu de Justícia del govern escocès i una dels setanta denunciants. Cherry també va afirmar que havien demanat la compareixença de Boris Johnson en la vista de dimarts per fer una declaració jurada. Encara no ha estat confirmada.

A aquesta denúncia, se n’hi han afegit dues més, totes dues contra la decisió del govern de suspendre el Parlament des de la setmana del 9 de setembre fins al 14 d’octubre, tres dies abans del Consell Europeu que ha de prendre una decisió sobre el Brexit. La primera és a Belfast. La segona serà presentada dijous vinent a Londres per l’ex-primer ministre, el també conservador John Major, i l’activista i empresària Gina Miller. Miller va ser qui va portar als tribunals la decisió d’invocar l’article 50 del Tractat de Lisboa per treure el país de la Unió Europea (UE). I va forçar legislar l’article 50. En el cas de Major, s’havia pronunciat contra el Brexit com altres ex-primers ministres, però ningú s’esperava que portés el govern del seu partit als tribunals.

Després de la sentència del jutge escocès, Boris Johnson va tornar a defensar la decisió de suspendre el Parlament. Sosté que l’única manera d’aconseguir que la Unió Europea accedeixi a renegociar l’acord és que vegin que en sortiran igualment el 31 d’octubre. Creu que el problema és que la UE sap que el Parlament britànic bloquejarà qualsevol acord.

“Ara tothom sap el que s’ha de fer i té al cap la mena de terreny on hem d’anar a parar”, va declarar. I va avisar que, com més intentin els diputats britànics bloquejar un Brexit dur, més fàcil serà que l’escenari segui justament aquest. Johnson va avisar que si el 31 d’octubre el país no surt de la Unió Europea, els ciutadans perdran la confiança en la classe política i que els grans perjudicats seran els dos grans partits: els conservadors i els laboristes.

En aquest sentit, ahir l’ex-primer ministre laborista Gordon Brown va declarar que havia estat parlant amb líders europeus i que la Unió Europea tenia la intenció de retirar el 31 d’octubre com a data límit per sortir del club i que, d’aquesta manera, podrien debatre al Parlament i votar si volen o no un Brexit sense acord.

Brown, com Major, va carregar molt durament contra Johnson. Va dir que, “en les quatre setmanes que fa que està al poder, no només ha triturat la Constitució, sinó que està trencant el país sense cap intent de reunir la gent sota un projecte unificador nacional”. Per la seva banda, el líder laborista, Jeremy Corbyn, va qualificar les justificacions de Johnson d’“absoluta insensatesa”.

Corbyn va explicar que estava treballant amb la resta de partits de l’oposició i els conservadors contraris al Brexit dur per “desafiar el govern” de Johnson la setmana vinent. Estan parlant també amb el president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, per intentar demanar una sessió extraordinària i mirar de passar una nova legislació que freni la sortida de la Unió Europea sense acord.

La seva intenció és aconseguir que hi hagi una sessió extraordinària el mateix dimarts, quan es torna a reunir el Parlament després de vacances, i votar per aconseguir agafar el control de la cambra dimecres i presentar una proposta de llei per impedir que Johnson pugui treure el país de la Unió Europea sense el permís del Parlament. No serà gens fàcil, perquè quan se suspengui la cambra també se suspendrà qualsevol procés legislatiu. L’oposició es reunirà tot el cap de setmana.

El Parlament tancarà la setmana del 9 de setembre, però fins a 50 diputats de totes les formacions polítiques han expressat la voluntat de crear una cambra alternativa en senyal de protesta durant el mes que estarà tancat. “No podem permetre que el govern eviti el debat en aquest moment de crisi nacional”, van explicar en una carta conjunta.

LES FRASES

Ara tothom sap el que s’ha de fer i té al cap la mena de terreny on hem d’anar a parar
Boris Johnson
primer ministre britànic
Creiem que és il·legal suspendre el Parlament per evitar debatre sobre el «Brexit»
Joanna Cherry
portaveu de justícia del govern escocès

Crida a la desobediència civil

El moviment ciutadà Momentum ha convocat manifestacions als carrers de Londres i nou ciutats britàniques més per protestar contra el tancament del Parlament. Amb el lema Aturem el cop d’estat, va fer una crida a la desobediència ciutadana. Momentum és el moviment que dona suport a Jeremy Corbyn. Laura Parker, exassessora de Corbyn i coordinadora de les protestes, va demanar als manifestants que tallessin ponts i carreteres de manera pacífica. “Volem centenars de milers de persones exercint pacíficament el seu dret de protesta per dir al primer ministre que els seus intents de tancar la democràcia són inacceptables”, va clamar Parker. I va recordar que Johnson va ser escollit “per una colla d’extremistes” del seu partit i que no té legitimitat. Més de 5.000 persones ja es van concentrar davant del Parlament dimecres després que Johnson n’anunciés la suspensió. Hi haurà més protestes dimarts, quan es torni a reunir la cambra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona