Política

Els comuns demanen a Sánchez “un acord d’estabilitat i progressista” que eviti les eleccions

El portaveu Joan Mena es nega a “llençar la tovallola”

Insta el PSOE a ser “responsable”

Catalunya en Comú insisteix en un acord entre PSOE i Unides Podem que eviti la repetició electoral. El portaveu dels comuns, Joan Mena, ha demanat al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, un “acord d’estabilitat i progressista”, a dos dies que el rei Felip VI culmini la ronda de consultes amb els partits. Mena, que es nega a “llençar la tovallola”, ha instat els socialistes a ser “responsables”. El Consell Nacional dels comuns va decidir aquest diumenge per unanimitat que l’objectiu principal d’Unides Podem i les seves confluències ha de ser evitar unes noves eleccions a Espanya: “Queden 48 hores de responsabilitat”, ha dit Mena a Sánchez.

Mena ha recordat a Sánchez els crits de “amb Rivera no” la nit electoral de la victòria del PSOE, en referència al líder de Cs, així com l’acord a Andalusia entre el partit taronja, el PP i Vox, malgrat la victòria dels socialistes: “Demanem una reflexió a Sánchez, i que recordi què va passar a Andalusia”. Preguntat si els comuns s’obririen a no entrar al govern espanyol per tal d’evitar eleccions, Mena s’ha limitat a dir que és el PSOE qui hauria de fer primer una proposta que pugui satisfer Unides Podem.

Mena manté que una repetició electoral seria una “irresponsabilitat” de Sánchez. A més, el coordinador dels comuns ha reclamat al president espanyol en funcions que no descarti “altres vies” d’entesa -sense concretar-ne cap- amb l’objectiu d’evitar uns nous comicis.

En cas de repetició electoral, Mena sosté que CatComú mantindria l’acord d’estratègia amb Unides Podem, tancant la porta així a un possible pacte amb l’exnúmero dos de Podem, Íñigo Errejón -en cas que aquest es presentés a les eleccions. Aquest dilluns precisament Errejón, ara líder de Más Madrid, ha proposat que PSOE i Unides Podem salvin la investidura sense una coalició, i continuïn parlant després.

Reforma del codi penal

D’altra banda, Mena ha tornat a insistir en la reforma del codi penal espanyol per evitar que hi hagi “presos polítics”, i que els líders independentistes tancats surtin dels centres penitenciaris. Sobre si aquesta proposta inclou la petició d’amnistia, Mena tan sols ha reiterat que els presos han de recuperar la “normalitat” i la “vida política al carrer”.

Finalment, CatComú ha anunciat que s’ha adherit a la vaga mundial del clima del 27-S. Mena ha instat el Govern de Quim Torra a abandonar les “declaracions buides i simbòliques” sobre aquest tema, i a aportar recursos per a fer “polítiques valentes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

El carregador de tipus C serà obligatori per tots els dispositius a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona