Política

Torra demana apartar el jutge que ha d’estudiar la recusació de Barrientos i Armas per la seva “vinculació” amb el PSC

La defensa desconfia que la decisió ja estigui “predeterminada” i que els socialistes aconsegueixin que hi hagi eleccions a través dels tribunals

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat un escrit per demanar la recusació del magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Carlos Ramos, que ha d’estudiar la petició de recusació dels magistrats Jesús María Barrientos i Mercedes Armas, designats inicialment per jutjar Torra pel cas dels llaços grocs. Ramos va ser l’instructor de la causa i Torra ja el va intentar llavors. Ara Torra considera que no pot estudiar l’incident de recusació perquè ja coneix el cas, però també al·lega “enemistat manifesta” i “interès directe o indirecte” en la causa. Recorda que va ser nomenat pel Parlament a proposta del PSC i diu que hi està “estretament vinculat”. També subratlla que els socialistes volen que el president convoqui eleccions. La defensa desconfia que la decisió sobre Torra ja estigui “predeterminada” i que el PSC aconsegueixi el seu objectiu a través dels tribunals.

Segons apunta l’escrit de dotze pàgines, al qual ha tingut accés l’ACN, Ramos ja va formar part de la sala d’admissió de la querella contra Torra per desobeir la Junta Electoral Central quan li va ordenar que retirés el llaç groc del balcó de la Generalitat en període electoral. Ramos va ser designat instructor i quan va dictar la interlocutòria de finalització, Torra el va recusar perquè va percebre “prejudicis” contra ell, ja que afirmava la seva participació en els delictes investigats. En l’escrit de recusació, l’advocat de Torra, Gonzalo Boye, enumerava diverses frases de la interlocutòria que deixaven entreveure que el magistrat creia que Torra és culpable.

No obstant això, el mateix Ramos va inadmetre la recusació, i en aquest document es basa la petició actual, ja que el magistrat hauria criticat durament els arguments de Boye, fent servir expressions com “motius reals, inventats o arbitraris”. Per això, davant d’aquells “seriosos dubtes” sobre la imparcialitat de Ramos, ara tornen a demanar que sigui apartat.

En aquest sentit, l’escrit argumenta que la “inusitada celeritat” de la instrucció i la falta de “respecte als tràmits establerts legalment per resoldre la seva pròpia recusació” fan dubtar de la imparcialitat de Ramos.

L’escrit també recorda que Ramos va ser nomenat el 2004 pel Parlament a proposta del PSC, que “s’ha destacat enormement pel seu interès en què Torra dimiteixi o convoqui eleccions, un posicionament polític d’indubtable significat i intensitat, ja que no es refereix al Govern, com faria qualsevol grup de l’oposició, sinó a la mateixa persona que assumeix la Presidència de la Generalitat”. Conclou que Ramos està “estretament vinculat” al PSC.

La defensa desconfia que la decisió sobre Torre estigui ja “predeterminada” i que el PSC pugui aconseguir el seu objectiu, que es convoquin eleccions, a través d’una resolució judicial d’inhabilitació.

“És absolutament clar i meridià que l’estreta vinculació amb determinada formació política del magistrat recusat li impediria actuar en sentit contrari al volgut per la formació que el va proposar en el seu dia per ocupar aquesta importantíssima plaça”, subratlla l’escrit.

Boye recorda la controvèrsia que sempre hi ha hagut amb els nomenaments d’origen polític, i remarca que el propi Barrientos, president del TSJC, va manifestar la seva desconfiança respecte aquest tipus de nomenaments, apostant per buscar un altre mètode de designació que no estigui polititzada. “Volem imaginar que els desitjos i promeses de Barrientos són també d’aplicació a Torra”, diu la defensa, que remarca que el president té una sèrie de drets “per molt que se’l vulgui apartar del seu càrrec”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona