Política

Junqueras creu que cal preparar-se per a una època “intensa de repressió”

El president d’ERC avisa Pedro Sánchez que no hi haurà estabilitat a Espanya fins que no es permeti el referèndum

Aragonès avisa el PSOE que utilitzar el 155 com subhasta electoral el farà fracassar

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha alertat en una entrevista a TV3 que cal preparar-se per una època “intensa de repressió”. Ho ha dit en el marc del segon aniversari del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre des de la presó de Lledoner, on espera la sentència del Tribunal Suprem als líders polítics i de la societat civil del procés independentista.

El líder republicà ha opinat que aquesta sentència serà “només la punta de l’iceberg”, per la qual cosa ha demanat “mantenir el cap fred” els pròxims dies davant l’intent “desesperat” de l’Estat de “vincular l’independentisme amb la violència”.

Junqueras, però, ha recordat que l’1-O va ser el dia “que ho va canviar tot”; el dia que els catalans es van “guanyar el dret a l’autodeterminació”. I ha assegurat que “mai” hi renunciaran.

L’anterior vicepresident del govern no ha descartat que hi hagi “nous 1 d’octubres” i ha interpretat que quan Marta Rovira afirma que a l’1-O li va faltar legitimitat interna es refereix a què no s’ha aconseguit l’objectiu de la república. “Caldrà que tornem a passar per les urnes per aconseguir la independència del nostre país”, ha apuntat. Segons ell, avui “tots els actors” de l’independentisme coincideixen en el fet que “caldrà un nou moment referendari”.

El republicà ha reiterat que un referèndum d’autodeterminació és “la millor eina possible” per resoldre el conflicte entre Catalunya i l’Estat. I ha afegit que “així” els ho assenyalen des de l’àmbit internacional.

Pel que fa a l’empresonament dels set membres dels CDR, Junqueras ho qualifica de terrorífic i es pregunta el per què d’aquesta “obsessió” de parlar d’una violència “que no ha existit mai”. A parer seu, la raó és perquè l’Estat “té por” de l’independentisme, perquè “sap que un moviment democràtic, pacífic i massiu” com aquest “és imparable”. I ha vaticinat: “només és qüestió de temps tombar el règim”.

En relació a les eleccions estatals, ha reiterat que el missatge d’ERC serà el mateix que el dels anteriors comicis, “fermesa, determinació i esperança”. Junqueras ha recordat que la seva formació és la més dialogant i alhora la més independentista. En tot cas, ha lamentat que Pedro Sánchez preferís tornar a anar a eleccions abans que acceptar els vots dels republicans. “S’ha evidenciat que a dia d’avui no hi ha gairebé cap diferència entre Rajoy i Sánchez”, ha constatat.

En aquest context, ha advertit el president en funcions del govern espanyol que “no tolerem ni una amenaça més” i li ha demanat que “tingui molt clar que fins que no es permeti a Catalunya decidir lliurement el seu futur, no hi haurà estabilitat institucional ni progrés social a l’Estat espanyol”.

“Majories més àmplies”

El vicepresident del govern i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha advertit aquest dimarts el PSOE que “utilitzar (l’article) 155 com una subhasta electoral” per competir amb PP i Cs “el farà fracassar” i provocarà que Esquerra Republicana “torni a guanyar les eleccions a Catalunya”.

En un acte commemoratiu del segon aniversari del referèndum unilateral de l’1 d’octubre del 2017, realitzat al petit poble de Fonollosa (Bages), Aragonès s’ha referit a la possibilitat que es dicti una sentència condemnatòria contra els líders independentistes jutjats pel Tribunal Suprem (TS).

En aquest cas, ha subratllat, la ciutadania de Catalunya “respondrà amb les conviccions de l’1 d’octubre i la força del 3 d’octubre” i ho farà “pacíficament, construint les majories més àmplies possibles”.

El vicepresident del govern i número tres d’ERC ha afirmat també que “en un moment en el que veiem com PSOE, PP i Cs utilitzen el 155 com una subhasta electoral, volem recordar que amb això l’independentisme no retrocedeix, qui fracassa són ells, perquè Pedro Sánchez no va guanyar a Catalunya, va guanyar ERC i tornarà a guanyar el 10-N”.

Sobre la moció de censura de Cs al president de la Generalitat, Quim Torra, ha considerat que suposa “un intent de convertir el Parlament en un plató de Sálvame”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries