Política

Els comuns demanen “diàleg” als partits de l’Estat després d’una sentència que “marca un abans i un després”

El portaveu d’En Comú Podem, Jaume Asens, insta a trobar “la millor formula i la més ràpida” per la llibertat dels presos

El portaveu d’En Comú Podem, Jaume Asens, ha expressat “rebuig i indignació” davant “una sentència que marcarà la història de Catalunya” que ha definit com “una de les pàgines més negres” perquè “sembla respondre més a la voluntat de venjança que a la voluntat de justícia”. En una roda de premsa al faristol del Parlament per valorar la sentència de l’1-O la presidenta de la formació, Jéssica Albiach, ha afegit que aquest judici “marca un abans i un després” i “arriba després de dos anys d’una presó provisional injustificada que encara la fa més cruel”. Albiach ha fet una crida al “diàleg real” que “només” es podrà dura terme “amb la llibertat dels dirigents independentistes”. En aquest sentit Asens ha indicat que volen que “totes les forces” treballin per trobar “la millor formula i la més ràpida” per la llibertat dels presos.

Asens ha demanat que “totes” les forces polítiques catalanes i progressistes s’asseguin “per pensar quina és la millor formula, la més ràpida, per aconseguir aquest objectiu de bona part catalans, segons les enquestes, que és la llibertat dels presos”. En aquest punt, el portaveu d’En Comú Podem ha dit que promouran “totes les iniciatives jurídiques, institucionals i polítiques” per la llibertat dels presos. En aquest sentit, ha explicat que no descarten “cap fórmula”.

Pel que fa a les iniciatives jurídiques, ha dit que la “més viable” i “més possible” per la “correlació de forces” actual és una “reforma del Codi Penal” per “derogar” o “reformar” el delicte de sedició i que “permetria una aplicació retrospectiva favorable i per tant la llibertat dels presos”. Per això ha anunciat una propera reunió amb juristes per “dissenyar una proposta concreta”.

Ha recordat que també hi ha la possibilitat de l’indult i en aquest sentit ha demanat al líder del PSOE, Pedro Sánchez, o al del PSC, Miquel Iceta, que “diguin ara si estan d’acord amb aquesta mesura de gràcia”. Ha indicat que l’altra mesura de gràcia és l’amnistia, però ha reconegut “certes dificultats jurídiques i de correlació de forces” tot i que En Comú Podem no s’hi oposaria.

Pel que fa a la participació dels comuns en les diverses manifestacions que s’estan organitzant per reaccionar a la sentència, Albiach ha dit que decidiran “una a una”. No obstant, ha afegit que el seu “paper” és “buscar solucions efectives perquè els dirigents independentistes puguin sortir de la presó”.

El portaveu d’En Comú Podem ha insistit al rebuig del seu partit pel que fa a la “vinculació que fa la sentència entre exercici democràtic dels drets fonamentals com el de reunió o manifestació amb el delicte de sedició”, el que ha considerat que que és “un disbarat jurídic”, tal i com ha recordat que han manifestat diversos col·lectius.

Albiach ha dit que és “un dia trist per Catalunya però també per la resta de l’Estat” perquè la sentència “és injusta” i suposa “un retrocés democràtic per a tota la ciutadania” i “un deteriorament de l’Estat de dret que ens afecta a totes”. “Avui la cosa no va d’independentistes o no sinó dels drets de totes”, ha afegit. “Només podrem avançar amb llibertat, diàleg i democràcia”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell