Política

Tres-cents càrrecs fan una crida a l’acció institucional i exterior

Regidors de JxCat, ERC i els comuns van a la trobada de la CUP per impulsar accions municipals i una taula internacional de diàleg

Insten a convocar ben aviat l’Assemblea d’Electes de Catalunya

Gairebé tres-cents càrrecs electes sobiranistes van respondre ahir a la convocatòria de la CUP per consensuar una declaració i una resposta institucional a la sentència del Suprem, però també a la pluja de detencions i empresonaments arran dels greus enfrontaments d’aquesta setmana entre manifestants i policies. Tot i la negativa de les direccions i els grups parlamentaris de la resta de formacions a assistir a la trobada convocada pels anticapitalistes, 186 càrrecs electes d’ERC, els comuns, JxCat i independents i 101 de la CUP van prendre part en una assemblea al vespre a les Cotxeres de Sants de Barcelona. L’objectiu era avançar cap a una resposta consensuada al moment excepcional que viu el país arran de la sentència del Suprem i agreujat per l’escalada de ferits, detencions i empresonaments d’aquesta setmana i davant “la debilitat” en què la CUP considera que estan ara les institucions catalanes.

Amnistia, “prou repressió”, drets socials i autodeterminació són els quatre eixos que van centrar el debat dels 287 càrrecs reunits a Barcelona. L’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, celebrava l’assistència de regidors i alcaldes de la resta de formacions sobiranistes i es mostrava confiada en la creació d’un “espai de legitimitat suficient” per emprendre accions unitàries “imprescindibles” davant del que considera una “emergència política per la buidor de sobirania del Parlament de Catalunya”. A més de consensuar una Declaració de Sants que es vol fer pública avui i es vol ampliar a més càrrecs i formacions, la trobada va impulsar comissions sectorials que abordin, per exemple, accions de “desobediència efectiva” des dels ajuntaments en qüestions com ara la contractació pública, els impostos o el consum estratègic. També es prioritza una taula internacional per al diàleg i la recerca d’aliances a la resta de l’Estat fent extensiva la lluita contra la repressió als presos de fora.

Les direccions de la resta, absents

Les direccions de JxCat, ERC, Catalunya en Comú o Demòcrates –socis parlamentaris d’ERC– van rebutjar assistir a la convocatòria. JxCat creu que és en l’àmbit del Consell per la República on s’ha de vehicular l’Assemblea d’Electes de Catalunya (Aecat) constituïda per l’AMI però mai convocada. ERC pronostica que s’acabarà concretant aviat; però, sense anomenar-les, considerava que tant l’anunci recent del Consell presidit per Puigdemont com l’acte ahir de la CUP són precipitats. Des de la trobada de Sants, la CUP s’afegia ahir a Demòcrates en la crida al Consell perquè convoqui aviat l’Aecat. Venturós defensa que la CUP no volia “cooptar” la iniciativa del Consell amb l’acte d’ahir, sinó posar fil a l’agulla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona