Política

Girona facilitarà unir rebuts i pagar-los en 10 mensualitats

Les ordenances fiscals experimentaran un augment mitjà d’un 1%, després de set anys de mantenir-les congelades

El govern municipal preveu recaptar uns dos milions d’euros més

L’Ajuntament de Girona permetrà aglutinar els rebuts i pagar-los en terminis de fins a 10 mensualitats. Així ho va anunciar ahir la regidora d’Hisenda i Règim Interior, M. Àngels Planas, que en roda de premsa va reconèixer que, de mitjana, les taxes municipals experimentaran un augment d’un 1%, d’un 2,8% de l’impost sobre béns immobles (IBI), d’un 0,25% en l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), d’un 5% en les plusvàlues i d’un 5% en l’impost sobre activitats econòmiques (IAE). Aquest increment arriba després de set anys de mantenir-les congelades, i el canvi de tendència servirà per “adaptar-les al context econòmic per millorar els ingressos de les arques públiques”, segons va explicar la regidora. “En set dels últims vuit anys hem congelat taxes i impostos, i hem prioritzat la millora en la gestió municipal com a mètode per finançar els nous serveis i projectes”, diu Planas, que remarca: “Aquest any estem obligats a fer aquest augment, i així ho han entès la resta de grups, per poder mantenir la qualitat dels serveis i el nivell inversor, a més de les millores laborals pactades amb el personal municipal.”

Pla personalitzat

A banda d’aquest augment generalitzat d’impostos, una altra de les novetats més destacades de les ordenances fiscals per al 2020 serà la possibilitat que la ciutadania pugui tenir un pla personalitzat en el pagament dels tributs periòdics (impostos i taxes que es repeteixen cada any), dividit en deu mensualitats, que ja es podrà començar a aplicar en l’any en curs. Aquesta iniciativa se suma a la que es va iniciar fa alguns anys de pagament fraccionat en tres períodes de l’IBI, que ha tingut una bona acollida per la ciutadania. Aquest fraccionament s’aplica només en el cas de rebuts domiciliats, que representen un 67% dels gairebé 80.000 rebuts de l’IBI que hi ha a la ciutat. Els rebuts domiciliats i fraccionats en tres pagaments suposen un 45% del total de rebuts d’IBI a la ciutat (35.730 rebuts).

Però no tot són augments, ja que les noves ordenances introduiran també noves bonificacions i exempcions que s’afegiran a les que hi havia fins ara, com ara la bonificació d’un 15% per a persones usuàries dels contenidors intel·ligents de recollida selectiva de residus; l’exempció de taxes per a fires i mostres que promocionin els productes amb denominació d’origen; l’exempció de les taxes per a la cessió d’equipaments municipals per a processos de selecció de personal d’empreses que contractin persones aturades apuntades al Servei Municipal d’Ocupació, o una bonificació en la transmissió d’immobles si es tracta de familiars amb discapacitat.

LA FRASE

Estem obligats a fer aquest augment per poder mantenir la qualitat dels serveis i el nivell inversor
M. Àngels Planas
regidora d’hisenda i règim interior

Entesa amb Guanyem i ERC

Guanyem Girona i ERC van anunciar dimarts el seu vot favorable a les noves ordenances municipals després d’haver aconseguit unes millores, sobretot pel que fa a recàrrecs del 50% de l’IBI als pisos buits, bonificacions als immobles amb plaques fotovoltaiques i un increment d’un 15% de l’IBI a les grans superfícies. Des del govern es va valorar molt positivament l’acord amb les formacions Guanyem i ERC. “És una satisfacció haver arribat a una entesa; des de l’inici del mandat l’alcaldessa va dir que aquest havia de ser el mandat de la negociació entre totes les forces, el mandat del pacte i dels acords”, valora Planas, que afirma que es tracta “d’un pacte global” al qual han arribat amb Guanyem, i a través del qual s’han introduït algunes de les seves propostes, i d’unes ordenances que tenen també el suport d’ERC, que ha proposat modificacions en la línia del que estàvem parlant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona