Política

Aragonès proposa un diàleg on “es reconeguin les parts”

Avisa a Madrid que el bloqueig “no beneficiarà ningú” i que per a milions de catalans “el camí cap a la independència és irreversible”

Reclama valentia a Sánchez per “despenjar el telèfon” a Torra

El vicepresident Pere Aragonès va reclamar ahir a Madrid al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que afronti amb valentia i “des d’un diàleg sincer” el conflicte polític a Catalunya, i va proposar la creació d’una mesa de diàleg “sense vets i amb garanties de compliment” dels acords, que parteixi del “reconeixement de les parts”, i que no negui “cap proposta d’entrada”. És a dir, en la línia de la mínima base acordada a Pedralbes al desembre. “No té cap sentit que abordi les conseqüències de la sentència amb totes les forces polítiques menys les independentistes”, retreia a Sánchez, a qui avisava que la persistència del bloqueig “no beneficiarà ningú”. El vicepresident, a més, feia un segon advertiment a l’“opinió pública espanyola”: per a milions de catalans “l’autonomisme ha mort i el camí cap a la independència és irreversible”. Tot plegat, en el decurs d’un esmorzar informatiu d’Europa Press, on hi havia també el conseller de Territori, Damià Calvet, i altres representants institucionals i polítics catalans, a més del secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez. En canvi, la representació del govern espanyol es limitava a Cristina Gallach, alta comissionada per l’Agenda 20-30, i Miryam Álvarez, secretària general de Coordinació Territorial.

Aragonès, en aquest sentit, deplorava el “tacticisme permanent” de Sánchez en clau electoralista, i li exigia que es posin ja “solucions sobre la taula”. “No despenjar el telèfon (a les trucades del president Quim Torra) ni atendre les peticions de diàleg és bloquejar les sortides a la solució”, recalcava. Així, tot i que admetia “contactes” la setmana passada per Whatsapp, dels quals estava informat Torra, amb la seva homòloga Carmen Calvo per constatar la preocupació pels aldarulls i la necessitat de resoldre-ho parlant, Aragonès insistia que això “no pot substituir” el diàleg entre els presidents. “Ja sé que Torra no li agrada, a Sánchez”, però “els interlocutors no s’elegeixen” i “el president de la Generalitat no l’elegeix l’opinió pública de Madrid, sinó els ciutadans de Catalunya”, etzibava.

El vicepresident reiterava que els actes violents mereixen la “condemna” del govern, si bé alhora expressava el suport als Mossos. “Els primers interessats que no hi hagi incidents són els presos, perquè s’està parlant més dels disturbis que de les condemnes”, remarcava. Insistia, així, que “mai es podrà derrotar l’independentisme a cop de Codi Penal”, i avisava: “Si la resposta continua sent penal i judicial, els independentistes cada dia serem més.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia