Política

Marlaska condecorarà els policies ferits en els aldarulls

El ministre de l’Interior homenatjarà els agents ferits dels Mossos, la Policía Nacional, la Guàrdia Civil i la policia local

Desvincula els disturbis del terrorisme, però reafirma que són “accions criminals”

El ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, va anunciar ahir que condecorarà tots els policies ferits en els aldarulls dels darrers dies a Catalunya arran de les protestes contra la dura condemna a presó dels líders polítics i socials independentistes per l’1-O. El ministre va assegurar en una entrevista a la Cadena SER que s’han iniciat els tràmits per condecorar els agents ferits dels Mossos d’Esquadra, la Policía Nacional, la Guàrdia Civil i la policia local. El ministre no va revelar la naturalesa d’aquestes condecoracions, que podrien anar des de medalles simbòliques fins a reconeixement de mèrits amb retribucions pecuniàries puntuals o de per vida. L’Orde al Mèrit Policial està regulat per una llei franquista del 1964 que reconeix diverses categories. Les medalles d’or i de plata es concedeixen a agents morts, mutilats o ferits amb conseqüències permanents, però també per “actuacions exemplars o extraordinàries”. La creu amb distintiu vermell premia els ferits en acte de servei o per “fets abnegats o que manifestin alt valor”. Aquestes tres distincions comporten retribucions proporcionals al sou de l’agent. La darrera, la creu amb distintiu blanc, es concedeix per haver “sobresortit en el compliment del deure”, però no inclou una retribució .

Grande-Marlaska defensava en l’entrevista que calia reconèixer els agents que “aquests dies han treballat com si portessin un únic uniforme”, i va tornar a qualificar d’“absolutament exemplar” la col·laboració entre la policia catalana i la resta de cossos i forces de seguretat de l’Estat. El ministre referma que es persegueixen “aquestes accions criminals” i que “no hi haurà impunitat”.

País Basc

Quant a la polèmica per una suposada violència en els aldarulls de Catalunya superior a la que va existir al País Basc amb ETA, Marlaska assegurava ahir que el titular que encapçalava la seva entrevista “induïa a error” i no tenia “res a veure” amb el que ell havia afirmat. El ministre va aclarir ahir que ell va dir que, “dins de la seva dilatada experiència”, els agents van assegurar que “mai no s’havien trobat amb unes persones que exercissin la violència cap a ells d’una manera tan determinant”. Però en l’entrevista d’ahir Marlaska concloïa que el que s’ha viscut durant els aldarulls a Catalunya és un “problema estrictament d’ordre públic”.

Gens d’empatia

També ahir, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, responia a la comparació entre la violència dels aldarulls a Catalunya i la que es va viure al País Basc qualificant-la de “frívola” i “perillosa” i advertia que “aquest és un estat que no només vol deshumanitzar, sinó que no té cap mena d’empatia”.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, afirmava que, “al final, el principal responsable de la violència és l’Estat”.

LES FRASES

[La policia] no s’havia trobat amb persones que exercissin la violència d’una manera tan determinant
F. Grande-Marlaska
ministre d’interior en funcions
Aquest és un estat que no només vol deshumanitzar, sinó que no té cap mena d’empatia
Marcel Mauri
Vicepresident d’òmnium

Investigació de l’actuació policial

JxCat impulsarà una comissió d’investigació al Parlament sobre l’actuació de tots els cossos policials durant els enfrontaments violents entre agents i manifestants d’aquests dies, una comissió que ja havia sol·licitat el president Quim Torra. El portaveu del grup parlamentari, Eduard Pujol, no concretava ahir si de la comissió se’n poden derivar responsabilitats polítiques, perquè l’objectiu seria “preguntar per tenir una radiografia, un escàner del que ha funcionat i el que no, sobre totes les policies”, segons recollia Efe. Per la seva banda, la candidata al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, descartava demanar la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona