Política

Els comuns adverteixen del perill d’un pacte entre PSOE i PP

Montero alerta que Catalunya podria ser “l’excusa” per a l’aliança

Asens diu que l’acord perjudicaria el país i les dones

Veuen falta d’empatia en els nacionalistes

Els comuns van lamentar ahir la poca destresa del govern de Pedro Sánchez per tractar la crisi catalana i van advertir que justament aquesta situació pot servir d’excusa per a una gran aliança entre el PSOE i el PP després de les eleccions del 10-N. El cap de llista d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, va manifestar ahir, en un míting a Santa Coloma de Gramenet, que Pedro Sánchez només podrà ser investit president amb el PP o “amb Irene Montero”, candidata d’Unides Podem i un dels focus d’atenció de l’acte. Montero va retreure al líder socialista el seu canvi de criteri respecte al federalisme i va remarcar que hi ha una part d’Espanya que creu en la plurinacionalitat, que avantposa la convivència a l’amenaça i que “segurament és majoria”.

“Sánchez intentarà usar Catalunya per pactar amb el PP, però no per buscar una solució política, sinó per fer front a la crisi econòmica com ho fa el bipartidisme: retallant en serveis públics per garantir els privilegis dels que els deixen els diners”, va indicar Montero.

Insistint en la idea que “una part d’Espanya vol cuidar Catalunya”, la portaveu d’Unides Podem al Congrés va assegurar que el primer pas per resoldre el conflicte amb Catalunya ha de ser un diàleg que “no serà fàcil, perquè requerirà valentia i honestedat”. També va indicar, però, que “això només es resoldrà votant”. Montero, que va defensar la immersió lingüística, va insistir que Podem sempre s’ha mostrat partidari d’un referèndum.

En un nou exercici d’equilibrisme, els comuns consideren que per desencallar la situació cal resoldre la captivitat dels presos, però alhora critiquen la falta d’empatia dels independentistes. Jaume Asens va insistir que una gran aliança del bipartidisme no només perjudicaria Catalunya, sinó també el col·lectiu de les dones, en una clara referència a l’última relliscada de la candidata popular per Barcelona.

LES FRASES

D’aquí no en sortirem amb jutges o amb les forces de seguretat, sinó arremangant-nos i treballant amb moltes hores de diàleg
Sánchez intentarà usar Catalunya per pactar amb el PP i acabarà retallant en serveis públics
Irene Montero
candidata d’Unides Podem

El PP català demana “perdó” i Cayetana rellisca

Cayetana Álvarez de Toledo, cap de llista del PP al Congrés per Barcelona, va retre ahir un homenatge a la “resistència constitucionalista” a Catalunya en un acte que va reunir l’exdirigent popular i de Vox Aleix Vidal-Quadras i altres membres del nucli fundador de Cs. En aquest acte, Álvarez de Toledo va demanar “perdó” en nom del seu partit per haver estat “profundament anticatalans” i “haver deixat desemparats els constitucionalistes” a Catalunya, als quals promet donar “poder i pressupost”.

“Vam lliurar el poder a les aules, els mitjans de comunicació i la legitimitat moral”, va dir abans de remarcar que “cap grup humà des del 1978 ha suportat un major desemparament que els constitucionalistes”. El president del PPC, Alejandro Fernández, també es va disculpar per haver comès “errors gravíssims” en relació amb el “nacionalisme català”, mentre que l’expresident del partit a Catalunya, Xavier García Albiol, va negar que s’hagués de demanar perdó per res.

La crisi al PP català arriba després que Cayetana digués en un debat electoral que “no tot el que no sigui un sí necessàriament és un no”, un fet que li va comportar una allau de crítiques per masclista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid

L’oficialitat del català, encallada

Barcelona
Mercè Kirchner Baliu
Professora de relacions internacionals i afers europeus Blanquerna-URL

“La UE necessita saber cap a on vol anar”

Barcelona
SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana ordres de detenció contra Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona