Política

El BOE publica el decret que permet a l’Estat tancar webs i xarxes socials en cas d’“amenaces a l’ordre públic”

Sánchez el va portar al Consell de Ministres del passat divendres per lluitar contra la “República digital catalana”

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publica aquest dimarts el decret impulsat pel president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per combatre la “República digital catalana”. El decret, aprovat el passat divendres però que no s’havia publicat fins avui havia d’impedir –segons el candidat del PSOE– que les administracions disposin de servidors fora de la Unió Europea, però a l’hora de la veritat limita aquesta prohibició a les dades personals dels contribuents.

Per contra, el decret introdueix una novetat pel que fa a la possibilitat de l’executiu espanyol de suspendre la prestació de serveis digitals –des de xarxes socials a webs– en cas de “desordres públics”. L’executiu ja disposava de facultats en aquest camp si adduïa raons de seguretat pública, però ara i davant el que el mateix text qualifica de “greus esdeveniments esdevinguts a part del territori espanyol”, sense citar explícitament Catalunya, introdueix la possibilitat de tallar els serveis de comunicacions electròniques privats.

Mitjançant el decret el govern espanyol modifica sis lleis –com la de Telecomunicacions– i un decret llei i reforça les facultats del Ministeri d’Economia d’intervenir o tallar serveis d’internet de manera “excepcional i transitòria” en el cas “d’amenaça greu i immediat per a l’ordre públic, la seguretat pública o la seguretat nacional”.

En cas que les operadores no cooperin, l’executiu espanyol “podrà acordar l’assumpció per part de l’Administració General de l’Estat de la gestió directa o la intervenció dels corresponents serveis o de l’explotació de les corresponents xarxes”.

El decret també reforça el paper del DNI com a únic document d’identitat i exclou la possibilitat d’utilitzat altres mètodes d’identificació electrònica sense autorització de l’executiu.

La Llei també introdueix controls sobre l’ús de les dades personals de què disposa l’administració. Argumenta que “per motius de seguretat pública” els “sistemes d’informació i comunicacions” hauran d’estar allotjats en servidors de dins de la UE.

L’executiu vol evitar d’aquesta manera l’ús de dades fiscals o el cens electorals per a altres finalitats i combat la possibilitat –per exemple– d’utilitzar-les per a la convocatòria d’un altre referèndum com el de l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona