Política

Patacada brutal de Cs, que passa de 57 diputats a 10

El partit taronja perd dos milions i mig de vots i baixa a sisena força

Albert Rivera no dimiteix i es limita a proposar un congrés extraordinari

Girauta, Villegas i Espejo-Saavedra perden l’escó

Ho apuntaven moltes enquestes, però la davallada de Ciutadans, un dels grans titulars de la jornada electoral d’ahir, va superar amb escreix qualsevol pronòstic i el partit d’Albert Rivera, el més afectat, sens dubte, per la repetició dels comicis, va passar dels 57 diputats aconseguits l’abril passat a tenir-ne només 10, tres menys que ERC tot i haver-se presentat en cadascuna de les circumscripcions de l’Estat. Ciutadans ha perdut dos milions i mig de vots, ha estat a un pas de quedar-se sense grup parlamentari propi, ha passat de tercera a sisena força i ha vist com PP i Vox (que augmentaven la seva representació en 49 escons, tres més dels que ha perdut la formació de Rivera) treien profit de la seva sonada patacada. Si l’abril Cs tenia prou força per determinar la formació de govern, els resultats d’ahir el condemnen a la irrellevància. La davallada de la formació taronja deixa fora del Congrés alguns dels membres més rellevants del partit, entre els quals Juan Carlos Girauta, José Manuel Villegas, Carina Mejías, Nacho Martín Blanco i José María Espejo-Saavedra.

Fracàs ‘sense excuses’

Acompanyat per la cúpula del seu partit i amb cara, naturalment, de circumstàncies, Rivera va comparèixer a un quart de dotze de la nit no pas per anunciar la seva dimissió, que no hauria estat cap sorpresa atesa la desfeta, sinó per convocar avui mateix el comitè executiu nacional del partit, amb qui voldrà “compartir” el que va definir com “un mal resultat sense pal·liatius, ni excuses”, tot i haver presentat “les mateixes llistes, els mateixos candidats i el mateix programa electoral” que l’abril passat. Rivera va obrir-se a assumir “totes les decisions que calgui prendre per al futur del partit” i va proposar un congrés extraordinari perquè “els militants de Ciutadans i ningú més” agafin “les regnes” del futur de la formació, que no sembla que hagi de ser, almenys de forma immediata, sense Rivera.

També de “fracàs sense pal·liatius” parlava Girauta, cap de llista de Cs a Toledo, que assenyalava “l’establishment” com el responsable de “destrossar, destruir i aniquilar Cs al Congrés”. Girauta va carregar també contra el líder del PSOE, Pedro Sánchez, per convocar les eleccions “suposadament per trencar el bloqueig, la qual cosa no ha aconseguit”.

Període de reflexió

Cs, lògicament, obrirà ara un període de reflexió en el qual no únicament es debatrà el fort lideratge d’Albert Rivera sinó també l’estratègia desplegada últimament pel partit taronja, que haurà d’analitzar el pes que han tingut els resultats d’haver pactat arreu de l’Estat quasi exclusivament amb el PP i el suport extern de Vox o les conseqüències del seu veto a Pedro Sánchez. La deriva a la dreta del partit de Rivera, que va fer saltar de les seves files alguns dels més destacats dirigents de la formació, haurà condemnat Cs, com es va constatar ahir, a una posició pràcticament d’irrellevància per a la pròxima investidura.

LES FRASES

Els militants i ningú més hauran d’agafar les regnes del futur de la formació
Albert Rivera
president de
CIUTADANS
Hem tingut un mal resultat, sense pal·liatius i sense excuses
Albert Rivera
president de
CIUTADANS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Argentina aprova la llei òmnibus de Milei, que ara discutirà el Senat

barcelona
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona