Política

Sánchez apel·la a la “generositat i responsabilitat” dels partits per desbloquejar la situació

El president espanyol en funcions assegura que aquesta vegada “aconseguirem un govern progressista” El PSOE guanya les eleccions però perd tres diputats

Militants i simpatitzants socialistes criden a Sánchez “amb Casado no” i “amb Iglesias sí”

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat que “aquest cop sí o sí” podrà “desbloquejar” la situació política i ha apel·lat a la “generositat i responsabilitat” dels altres partits per aconseguir-ho.

El candidat socialista a la presidència del govern espanyol ha pujat poc abans de la mitjanit d’aquest diumenge a l’escenari instal·lat davant la seu del carrer Ferraz per celebrar la “victòria” electoral socialista. “El PSOE ha guanyat per tercera vegada les eleccions”, ha celebrat.

El president espanyol en funcions ha agraït “als milions d’espanyols” que han participat a les urnes i ha afirmat que el seu pla no és “continuar guanyant eleccions” sinó “formar un govern estable i fer política a favor de la majoria dels espanyols”.

“Aquesta vegada aconseguirem un govern progressista i desbloquejarem la situació política en aquest país” perquè els espanyols “ens han dit que volen que depengui de diferents formacions polítiques”, ha assegurat.

En aquest sentit, ha apel·lat a la “generositat i responsabilitat” de “tots els partits polítics” per “desbloquejar la situació política a Espanya”. Sánchez ha assegurat que “el PSOE també actuarà amb responsabilitat”. El candidat socialista ha puntualitzat que deixava fora d’aquesta crida als partits polítics que “s’exclouen de la convivència i sembren el discurs de l’odi”.

“Hem guanyat les eleccions i a partir de demà a treballar per aquest govern progressista”, ha sentenciat. La victòria socialista, però, és insuficient per donar sentit a l’estratègia dissenyada pels socialistes, que amb la repetició electoral buscaven un resultat més ampli per a poder conformar un govern “fort” i “estable”. El PSOE torna a dependre d’acords amb Podem i els independentistes o de l’abstenció del PP per aconseguir la investidura, i després no té garantida la governabilitat.

En aquestes eleccions el PSOE no només ha perdut tres escons respecte al 28-A, sinó també més de 700.000 vots. La suma amb Podem davant un hipotètic acord d’esquerres amb Podem i Més País és de 158 escons, 8 escons menys que el 28-A (166). La suma de les tres dretes també guanya suports, aconsegueix 151 escons, quan el 28-A eren 149.

“Amb Casado no” i “amb Iglesias sí”

Sánchez ha comparegut davant la militància, menys nombrosa que el 28-A, al mateix escenari on els simpatitzants i militants li van cridar “amb Rivera no” fa mig any.

En aquesta ocasió l’esperaven unes dues-centes persones, algunes de les quals han cridat “amb Casado no” i “amb Iglesias sí”. Sánchez fins i tot ha demanat en alguna ocasió que el deixessin pronunciar el discurs. També s’han sentit crits a favor del desbloqueig: “Hem guanyat, deixeu-nos governar” i “prou de bloqueig, govern socialista”.

Victòria pírrica

Amb el 99,99% escrutat, el PSOE ha guanyat les eleccions al Congrés dels Diputats a Espanya amb 120 escons, però ha anat a la baixa respecte a l’abril, quan en van aconseguir 123. Els socialistes han obtingut el 28% dels vots, lleugerament per sota del 28,67% del 28-A.

En canvi, el PP s’ha recuperat respecte els anterior comicis i ha passat dels 66 escons de l’abril als 88 d’aquest diumenge. El PP ha pujat del 16,69% al 20,82% dels vots.

Vox s’ha disparat i s’erigeix com a tercera força a la cambra baixa espanyola, on passa dels 24 a 52 escons, i puja del 10,26% al 15,09% dels vots. En canvi, Unides Podem retrocedeix de 42 a 35 escons i passa de l’11,06% al 9,8%.

Cs es desploma i cau dels 57 escons aconseguits a l’abril (15,86%) als 10 del 28-A (6,79%).

El bloc de l’esquerra estatal suma un total de 158 escons, mentre que la dreta espanyola n’obté 152.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia