Política

Torra admet que va “desobeir” la JEC perquè “era impossible complir una ordre il·legal”

El president de la Generalitat declara aquest matí al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per desobediència a la Junta Electoral

Centenars de persones es concentren al passeig Lluís Companys per donar-li

El judici al president de la Generalitat, Quim Torra, per desobediència a la Junta Electoral Central (JEC) ha començat aquest dilluns al matí al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

En la seva declaració davant el Tribunal, Torra ha admès que va “desobeir” el requeriment de la JEC de retirar la pancarta i els llaços grocs del Palau de la Generalitat durant la campanya del 28-A perquè, segons ell, era “il·legal” i d’“impossible compliment”.

Ho ha dit en resposta a una pregunta del seu advocat , Gonzalo Boye, sobre si va complir “si o no” l’ordre de la JEC. Torra ha estat taxatiu: “No, no la vaig complir”. “Diguem-ho d’una altra manera: sí, la vaig desobeir. Però era impossible complir una ordre il·legal. Tots els membres d’aquesta sala ho saben, era una ordre il·legal dictada per un òrgan que no tenia la competència” per donar-la, ha apel·lat.

En aquest context, ha reivindicat que va complir el seu “deure” com a president de la Generalitat, que és el de defensar els drets i les llibertats dels ciutadans. Ha recordat “que en aquest país hem hagut de guanyar aquests drets centímetre a centímetre” i ha asseverat que no permetrà mai que aquests drets “siguin vulnerats i trepitjats”.

Torra ha conclòs que la JEC no és un “òrgan jeràrquic superior” a la figura del president i que “en ser unes eleccions espanyoles, la Generalitat no tenia “cap participació en el procés electoral”.

Per tot plegat, ha qualificat el cas com una “vulneració” de la llibertat d’expressió i una “censura”.

Preguntat pel seu advocat sobre per quin motiu va penjar la pancarta al balcó del Palau de la Generalitat, Torra ho ha justificat perquè “existeix” a la societat catalana un “gran consens” sobre la no judicialització del conflicte polític català. En aquest sentit, ha negat que els llaços grocs siguin símbols “partidistes” o de “propaganda”.

Ha recordat que el Parlament va rebutjar en dues ocasions proposicions de llei que reclamaven la retirada de la pancarta i que si l’haguessin retirat s’hauria “donat la raó” als grups que eren contraris a l’exhibició de la simbologia. També ha parlat de posicionaments internacionals a favor d’una resolució a través de la política.

Vox, “partit franquista”

Torra, que a l’inici de la vista ha manifestat que no reconeix l’acusació, ha assenyalat en començar la seva declaració que no respondria a les preguntes de la fiscalia ni a les de l’acusació particular, exercida per la formació d’ultradreta Vox, perquè considera que es tracta d’un “partit franquista”. “Aquest país ha patit quaranta anys de dictadura feixista, i no respondré” a les preguntes de Vox”, ha etzibat.

El president de la sala, Jesús María Barrientos, ha tallat Torra i l’ha advertit que no “permetria cap manifestació ofensiva o desqualificadora a cap de les parts” que formen part d’aquest judici. Torra ha replicat que, a parer seu, els arguments que ha plantejat per rebutjar les preguntes de l’acusació popular “no són cap desqualificació”.

Suspensió del judici

La defensa del president de la ha demanat que se suspengui el judici perquè puguin comparèixer com a testimonis els membres de la Junta Electoral Central (JEC) que van denunciar davant de la fiscalia el fet que Torra no acatés inicialment la seva ordre de retirar el llaç groc i la pancarta a favor dels polítics presos del balcó del Palau de la Generalitat.

L’advocada de Quim Torra, Isabel Elbal, ha argumentat que Vox ha pogut citar com a testimoni un altre denunciant, en aquest cas el portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, que va denunciar la presència del llaç davant la JEC, tot i que finalment qui va presentar la denúncia a la fiscalia va ser la pròpia Junta Electoral.

La lletrada ha posat en dubte que cap jutge, català o de fora de Catalunya, sigui capaç de jutjar el president de la Generalitat perquè no retirar el llaç groc i la pancarta a favor dels polítics presos va ser un “acte polític”. Per Elbal, la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) té “l’oportunitat històrica” d’anul·lar el judici, tenint en compte, al seu parer, la “falta d’imparcialitat” del propi tribunal i d’almenys dos membres de la Junta Electoral Central (JEC).

I és que Elbal també ha esgrimit com a argument per suspendre el judici la parcialitat de la Sala del TSJC que jutja el president. L’advocada s’ha adreçat directament al president del tribunal, Jesús María Barrientos, a qui ha recordat algunes de les seves manifestacions públiques en contra dels llaços grocs i el procés independentista. També ha recordat que Barrientos i Mercedes Armas, una altra de les magistrades del judici, van admetre a tràmit la querella de la fiscalia contra Torra i ja s’hi van pronunciar a favor.

La defensa també ha plantejat que la JEC hauria d’haver derivat la qüestió a la Junta Electoral Provincial de Barcelona, i que el manament de la JEC va ser “manifestament il·legal” i va “desbordar” acords anteriors i posteriors de la pròpia JEC, a qui ha acusat de “falta de criteri”.

Elbal ha recordat que van voler recusar dos membres de la JEC per manifestacions públiques contràries a l’independentisme, que han aportat, però no hi van ser a temps perquè van conèixer les intervencions quan ja estaven fora del termini. Van presentar una querella contra els dos, però la querella va ser arxivada pel Tribunal Suprem.

Al principi del judici, en les qüestions prèvies, Elbal ha demanat l’ajornament del judici perquè els membres de la JEC puguin declarar com a testimonis, però més tard ha demanat la nul·litat total de tot el procediment en considerar que ha faltat des del primer moment imparcialitat per part de la justícia.

De la seva banda, la fiscalia i l’acusació popular de Vox s’han oposat a totes les pretensions de la defensa. En el seu torn de qüestions prèvies, les dues acusacions han coincidit en demanar que a la retransmissió televisiva del judici no es puguin veure les cares dels policies nacionals espanyols que hi han de declarar.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) jutja Torra per un delicte de desobediència o subsidiàriament un de denegació d’auxili, en no acatar inicialment l’ordre de la JEC de retirar del Palau de la Generalitat una pancarta amb un llaç groc a favor dels polítics presos arran de la convocatòria d’eleccions generals el març passat. La fiscalia demana un any i vuit mesos d’inhabilitació i l’acusació de Vox demana dos anys d’inhabilitació.

  • 18:19 El president del tribunal deixa el judici vist per a sentència
  • 18:19 El president Torra diu que mai renunciarà "a la independència de Catalunya, ni a denunciar la situació dels presos polítics i exiliats."
  • 18:15 El president Torra té un record per a tots els sobiranistes represaliats
  • 18:08 El president Torra acusa el Tribunal de no ser imparcial
  • 18:04 El president del Tribunal talla el president Torra per les seves referències a la Fiscalia
  • 18:03 El president del Tribunal dóna el torn d'última paraula el president Torra
  • 18:00 El president del tribunal denega la possibilitat de presentar la qüestió prejudicial
  • 18:00 L'advocat del president Torra acava de presentar les seves al·legacions
  • 17:59 L'advocat del president Torra reclama el tribunal una qüestió prejudicial respecte de si té causes per jutjar-lo
  • 17:16 L'advocat del president Torra acusa la JEC de fer "colonialisme"
  • 16:55 L'advocat del president Torra fa les seves al·legacions
  • 16:53 L'acusació de Vox també es reafirma en les seves conclusions
  • 16:47 L'acusació particular exercida per Vox presenta les seves conclusions
  • 16:41 El fiscal demana una sentència condemnatòria per un delicte de desobediència
  • 16:34 El fiscal al·lega que en cap moment es va qüestionar la competència de la Junta Electoral Central
  • 16:32 El fiscal qualifica la substitució de la pancarta al Palau de la Generalitat amb el llaç groc per una altra amb el llaç blanc com una "befa" contra les ordres de la Junta Electoral Central per part del president Torra
  • 16:10 El fiscal fa el seu al·legat final
  • 16:07 Es reprèn el judici contra el president de la Generalitat al TSJC
  • 13:46 El president @QuimTorraiPla agraeix el suport rebut davant el judici contra ell al TSJC i reitera que va "desobeir l'ordre de la JEC" per complir el seu "deure" de "defensar els drets i les llibertats dels ciutadans de Catalunya"
  • 13:40 El president de la Generalitat, Quim Torra, surt del Palau de la Justícia i és aclamat per les persones que s'han concentrat a l'exterior per donar-li suport
  • 13:37 Barrientos finalitza el tràmit de la prova documental i suspèn la sessió fins a les quatre de la tarda, després que les parts hagin elevat a definitives les seves conclusions
  • 13:32 L'advocat Gonzalo Boye: "Volem impugnar tots els reportatges fotogràfics perquè no comptem amb els originals"
  • 13:24 La primera prova és un vídeo aportat per la fiscalia on es pot veure a l'anterior portaveu del Govern, Elsa Artadi, fent referència a la pancarta de Palau
  • 13:20 S'acaben les declaracions dels testimonis després que l'acusació popular de Vox hagi renunciat als proposats per la tarda. Barrientos dona pas a la prova documental
  • 13:17 Miquel Esquius respon a Gonzalo Boye: "Hi ha dues ordres, del conseller d'Interior i el mateix acord de la Junta Electoral"
  • 13:15 Miquel Esquius, comissari dels Mossos, respon a l'acusació popular de Vox i apunta que no hi havia dificultat per retirar llaços i pancartes
  • 13:11 Esquius respon a les preguntes de la fiscalia en relació a l'ordre de retirada de la simbologia. Apunta: "El director de l'Oficina del president quan se li va notificar el contingut de l'acord, de manera immediata es va fer la retirada de la simbologia que hi havia al Palau"
  • 13:07 El judici al TSJC es reprèn amb el testimoni del comissari dels Mossos, Miquel Esquius
  • 11:58 Després de la declaració d'un quart agent, la fiscalia primer i després l'advocat Gonzalo Boye renuncien al testimoni de la resta de testimonis de la Policia Nacional que estaven convocats. El magistrat suspèn el judici fins a la una del migdia
  • 11:46 Boye pregunta al tercer agent de la policia espanyola que declara com a testimoni i que va comprovar l'existència de pancartes i símbols al departament de Governació: "Hi havia llaços grocs als balcons del primer i sisè pis"
  • 11:41 El fiscal i l'advocat de la defensa pregunta a un altre agent de la policia espanyola en relació a les comprovacions que es van fer de l'existència de pancartes i llaços a edificis del Govern. En aquest cas, es va revisar el Palau de la Generalitat i el departament d'Interior
  • 11:37 Fiscalia i acusació popular han renunciat als testimonis de dos agents de la Policia Nacional abans de l'inici de les declaracions
  • 11:34 Comença la declaració com a testimoni d'una agent de la Policia Nacional que respon a les preguntes del fiscal
  • 11:30 Finalitza la declaració del president de la Generalitat Quim Torra
  • 11:29 El president Quim Torra: "Era impossible incomplir una ordre il·legal. Com a president de la Generalitat vaig complir el meu deure com a president"
  • 11:28 El president Quim Torra: "No ordenaré mai a ningú que retiri un llaç o una estelada o qualsevol altre símbol que consideri que ha de lluir al seu edifici"
  • 11:27 El president Quim Torra: "En aquest país es respecta l'autonomia de les escoles i dels hospitals. Insisteixo que no són competència de la Generalitat"
  • 11:22 El president Quim Torra respon a l'advocat Gonzalo Boye: "Cada resolució de la JEC ho anava portant a l'ambigüitat més absoluta fins a portar-ho a la censura total"
  • 11:20 El president Quim Torra: "No és patrimoni de ningú l'expressió de presos polítics"
  • 11:19 El president Quim Torra respon a Boye que les pancartes dels presos polítics "no són de cap partit" i hi afegeix que "des del moment en què es judicialitza un fet polític estem parlant de presos polítics"
  • 11:16 El president Torra apunta: "Nego que els llaços grocs siguin ni partidistes ni propaganda"
  • 11:15 El president Quim Torra: "Llaços grocs i estelades són coses diferents"
  • 11:14 El president Quim Torra: "La pregunta no és què hi feia la pancarta al Palau de la Generalitat sinó perquè no estava en altres institucions"
  • 11:11 El president Quim Torra apunta que existeix "un gran consens social" a Catalunya que es contrària a la judicialització de la política
  • 11:09 L'advocat Gonzalo Boye demana al president Quim Torra que miri i valori una sèrie de documentació presentada al judici relacionada amb la composició dels membres de la Junta Electoral Central
  • 11:02 El president de la Generalitat, Quim Torra: "Vaig interposar una querella contra membres de la Junta Electoral Central perquè pensava, penso, que van prevaricar"
  • 11:01 El president Torra: "El que vaig fer va ser impugnar els escrits de la JEC, que actualment estan en procés al Tribunal Suprem"
  • 10:59 Torra respon a l'advocat Gonzalo Boye: "La Junta Electoral Central no és un òrgan superior jeràrquic al president de la Generalitat"
  • 10:58 Comença la declaració del president Quim Torra. Apunta que no respondrà a les preguntes de la fiscalia ni a les de l'acusació popular
  • 10:55 El tribunal no comparteix que s'hagi vulnerat la presumpció d'innocència del president Torra i denega totes les qüestions plantejades per la defensa en relació a la falta d'imparcialitat
  • 10:49 El tribunal accepta que no es faci pública la imatge dels policies que està previst que declarin
  • 10:47 Es reprèn el judici al president Quim Torra
  • 10:23 Es fa un recés de quinze minuts en el judici al president Quim Torra
  • 10:22 És el torn de l'acusació popular, l'advocat Juan Cremades de Vox. S'oposa a les qüestions prèvies presentades per la defensa i per tant a la suspensió del judici
  • 10:16 El fiscal apunta: "Considerem que el que va cometre l'acusat va ser un delicte de desobediència"
  • 10:12 El fiscal Francisco Bañeres s'oposa a les peticions de la defensa i argumenta el seu posicionament
  • 10:09 El fiscal del TSJC apunta que ha estat la fiscalia la que ha decidit interposar la querella
  • 10:08 L'advocada del president Torra tanca la seva intervenció i és el torn del fiscal en cap de Catalunya, Francisco Bañeres
  • 09:53 L'advocada del president Quim Torra, Isabel Elbal: "S'ha vulnerat la presumpció d'innocència"
  • 09:49 La defensa del president Torra posa en dubte la imparcialitat del tribunal de la sala
  • 09:45 La defensa de Torra demana suspendre Judici per la parcialitat dels magistrats de la Junta Electoral Central
  • 09:31 La defensa del president Torra demana que se suspengui el judici fins perquè compareguin com a testimonis els membres de la Junta Electoral Central. L'advocada Isabel Elbal argumenta que tenen relació amb el cas en qualitat de denunciants
  • 09:27 La fiscalia i l'acusació de Vox demana que no es puguin veure per la televisió les cares dels policies nacionals espanyols que declararan al judici
  • 09:21 El judici al president Torra ha començat amb la lectura de les conclusions provisionals. Ara intervé Francisco Bañeres, fiscal del TSJC
  • 09:10 El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, lamenta que l'Estat espanyol prefereixi "la via repressiva a la negociació i el diàleg" i denuncia que "l'extrema dreta de Vox" torni a ser acusació en un judici
  • 08:51 El president de la Generalitat, @QuimTorraiPla, ja ha entrat al Palau de Justícia per declarar al TSJC. L'acompanyen la seva dona i el seu advocat, Gonzalo Boye
  • 08:37 El president @QuimTorraiPla, arriba al Pg Lluís Companys de Barcelona per declarar al TSJC. L'acompanyen la seva família, l'expresident Artur Mas, el del Parlament, Roger Torrent, i membres del govern, entre altres
  • 08:33 Carles Puigdemont titlla de "nou capítol vergonyós" de la relació de l'Estat amb Catalunya el judici a Quim Torra per un delicte de desobediència a la JEC i trasllada el seu suport al president
  • 08:29 Desenes de persones s'apleguen a les portes del Palau de Justícia de Barcelona per donar suport a Quim Torra. El president de la Generalitat anirà a declarar aquest matí al TSJC per un suposat delicte de desobediència a la Junta Electoral

Suport al president

Torra ha rebut aquest dilluns el caliu de centenars de persones que li han volgut manifestar el seu suport a les portes del Palau de Justícia de Barcelona, on aquest matí declara per un suposat delicte de desobediència a la Junta Electoral Central (JEC).

El president ha arribat aquest al voltant de dos quarts de nou del matí al passeig Lluís Companys de Barcelona amb la seva dona i els seus fills, on ha estat rebut per una concentració de suport. Allà s’han afegit a la comitiva que l’acompanya al TSJC el seu advocat, Gonzalo Boye; diversos membres del seu govern; el president del Parlament, Roger Torrent; l’expresident Artur Mas i diversos dirigents polítics i d’entitats civils. Molts d’ells han fet declaracions de suport al president i crítiques amb el judici.

Torra ha entrat al Palau de Justícia uns deu minuts abans de les nou del matí amb el seu advocat i la seva dona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona