Política

El PSOE s’obre a canvis de lleis i autogovern amb ERC

Els socialistes es mostren disposats a reobrir el diàleg entre governs que exigeixen els republicans

El govern situa per a després d’una eventual investidura la negociació bilateral

Els socialistes estan predisposats a reobrir el diàleg entre governs tal com exigeix ERC, i apunten camp per córrer pel que fa a millorar l’autogovern i fins i tot a canvis legislatius, a dos dies que tingui lloc la primera trobada formal entre els equips negociadors prevista per a aquest dijous. Les persones designades pel PSOE per conduir la negociació –la vicesecretària general del partit, Adriana Lastra, i el ministre de Foment en funcions i secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos– donaven ahir el tret de sortida i apuntaven alguns eixos de les converses. Lastra confirmava que la seva reunió d’ahir amb el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, tenia com a objectiu “ultimar” la primera trobada formal. El mateix dia que el vicepresident català i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, admetia a RAC-1 que ha intercanviat missatges amb el candidat a la investidura, Pedro Sánchez.

Des de Londres, on assistia a un fòrum d’infraestructures entre Espanya i el Regne Unit, Ábalos avançava que l’objectiu no és el suport d’ERC a la investidura ni al govern, sinó demanar-li que “permeti desbloquejar” la governabilitat, segons informava Efe, en referència implícita a l’abstenció necessària dels republicans. Ábalos, que conduiria la negociació amb Lastra però també amb el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, admetia la predisposició a reprendre el diàleg entre governs. Si al matí Rufián exigia al PSOE un compromís de negociació amb la Generalitat i fixar un calendari abans de permetre la investidura de Sánchez amb l’abstenció dels seus tretze diputats, a primera hora de la tarda Ábalos defensava “normalitzar” les relacions entre el govern central i els autonòmics perquè “Espanya és un estat descentralitzat”. A més de mostrar-se predisposat al diàleg amb ERC, Ábalos veu possibles “punts de trobada” amb els republicans per “perfeccionar l’autogovern i millorar el sistema de descentralització” de l’Estat.

Finalment, Ábalos fixava “el marc legal” com a límit als acords abans d’afegir, però, que la llei “pot ser modificada però també a través de la llei”. En aquest nou clima de predisposició al diàleg amb l’independentisme, també el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Maslaska, veia possible l’acord amb ERC si té “encaix constitucional”. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, demana “urgència” als partits per garantir la investidura, “si pot ser abans de Nadal”.

Per la seva banda, la portaveu del govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va desvincular ahir les negociacions entre partits independentistes i PSOE del diàleg futur entre els executius, que situa en un moment posterior. “Caldrà esperar que hi hagi nou govern per impulsar el diàleg; abans no té sentit”, va indicar, tot i que ERC havia suggerit la vigília que un “gest inequívoc” de la voluntat de diàleg del PSOE podria ser una cimera abans de la investidura. Budó aclaria que els contactes amb el PSOE, Aragonès els feia com a coordinador d’ERC.

En tot cas, el president Torra ja no trucarà més a Sánchez per veure’s fins passada la investidura, si és que la supera. “A qui li pertoca ara trucar és a Sánchez; el que caldria és que tornés les trucades”, subratllava Budó. El govern insisteix que un bon punt de partida són els compromisos signats al Palau de Pedralbes el desembre del 2018, i en aquest cas defensa el nomenament d’un relator –que, en canvi, ERC no ha plantejat expressament en les converses–, sigui intern o internacional, que sigui una “figura de consens, de reconeixement social dins del país, que sigui còmoda per a tots dos governs”.

Sobre la nova convocatòria de la taula catalana del diàleg que el govern va anunciar per a principi de desembre, Budó confirma que es convidarà de nou tots els grups representats al Parlament, tot i que encara no hi ha data ni ordre del dia.

El govern va demanar ahir al Consell de Garanties Estatutàries el preceptiu dictamen previ a la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat contra el decret llei digital que el govern de l’Estat va aprovar per aturar el projecte d’identitat digital, o per mirar de tallar les ales a les crides del Tsunami Democràtic. El decret l’hauria de validar avui la mesa permanent del Congrés, en la que serà una prova de foc per comprovar la voluntat real de diàleg del PSOE. El govern considera que el decret obre la porta al control de les comunicacions de la Generalitat, i vulnera les competències en desplegament de fibra òptica i de l’administració digital, ciberseguretat o contractació pública

Mentrestant ahir, el corrent intern d’ERC Col·lectiu Primer d’Octubre va demanar una segona votació sobre la proposta concreta que Pedro Sánchez faci al partit per aconseguir tirar endavant la investidura. El col·lectiu alerta que “en cap cas” es pot pensar a investir Sánchez sense l’existència prèvia d’un acord que inclogui “respecte” al dret a l’autodeterminació de Catalunya, “l’alliberament de tots els presos polítics”, “l’anul·lació” de les causes contra els exiliats i el “cessament de la persecució política”.

D’altra banda, ahir a la nit, segons Efe, una quinzena de CDR del districte de les Corts van irrompre durant uns minuts a la seu d’ERC a Barcelona per exigir que no es negociï la investidura i van desplegar una pancarta amb el lema “Ni abstenció ni negociació. Amnistia i autodeterminació”.

Amb ERC hi pot haver punts de trobada per perfeccionar l’autogovern
José Luis Ábalos
secretari d’organització del psoe
Si totes les peticions [d’ERC] tenen un encaix constitucional, [el diàleg] serà factible
F. Grande-Marlaska
ministre de l’interior en funcions
Crec que és bo que les seves bases [d’Esquerra] hagin votat a favor del diàleg
Meritxell Batet
presidenta del congrés
Si no hi ha investidura d’un nou govern espanyol no es podrà dur a terme cap taula de diàleg
Meritxell Budó
consellera de la presidència
És una primera fase en què intentarem assumir un calendari de mesa de diàleg entre governs
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
És normal que el secretari general del PSOE parli amb el coordinador nacional d’ERC
Pere Aragonès
coordinador nacional d’erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona