Política

Buch anuncia que hi ha 33 accions policials sota sospita

El conseller d’Interior indica que l’“auditoria” sobre l’actuació dels Mossos pels disturbis arran de la sentència no està acabada i no en dona detalls

Els agents no van identificats “per falta d’armilles”

El conseller d’Interior, Miquel Buch, va ser hermètic en la seva compareixença davant la comissió parlamentària d’ahir per fer balanç de l’actuació policial durant les manifestacions i disturbis provocats després de publicar-se la sentència del Tribunal Suprem contra els independentistes catalans, i fins dues hores després d’intercanvi de retrets polítics no va donar dades concretes. De l’auditoria “més gran oberta al cos dels Mossos pel gran dispositiu policial i distribució a tot el territori”, va detallar que hi ha 33 accions policials que s’estan investigant, divuit més de les que havia anunciat a l’octubre. Cap detall més fins que estigui acabada, i va aclarir que no només s’analitzen accions individuals, sinó també l’ús de material i les ordres donades.

El conseller també va explicar que els agents que no van identificats amb el NOP (com darrerament s’ha denunciat als talls de la Meridiana), és perquè “s’han exhaurit les fundes de les armilles que els porten”, i que pel gener ja en tenen 1.500 d’encarregades.

En la seva primera intervenció, Buch –a qui han demanat diverses vegades la dimissió per polèmiques actuacions policial– va destacar que la majoria de manifestacions contra “els cent anys de condemna a companys del govern” van ser pacífiques arreu de Catalunya, “amb una minoria organitzada i molt violenta”. Buch també va defensar la professionalitat de la majoria d’agents de la policia catalana i va fer seu l’informe del síndic sobre l’actuació policial, en què assegura que la coordinació policial amb la policia espanyola i la Guàrdia Civil “va ser correcta”.

La diputada de la CUP Maria Sirvent, posant un vídeo, va denunciar “la impunitat policial” i va qüestionar que s’exigeixin responsabilitats. I Marc Parés, d’En Comú Podem, li va retreure que “tal com diu l’informe del síndic”, el departament, com a coordinador policial, hauria d’haver demanat a la policia espanyola que no usés bales de goma, que van provocar que quatre joves perdessin la visió d’un ull. Demanda a la qual Buch va replicar que li donés “una eina legal per fer-ho” i el va reptar: “Ara que formaran part del govern espanyol, aprovin l’eliminació de les pilotes de goma.” Els diputats de Cs, del PP i del PSC Matías Alonso, Esperanza García i Carles Castillo van coincidir a reclamar al conseller que doni més suport als agents, i més recursos, i que “acabin les persecucions de la DAI per ideologia”. Buch també es va picar amb José Rodríguez (ERC), tot i que es va disculpar, i Ferran Roquer, de JxCat, el seu grup, va avalar la feina del departament.

LES FRASES

Les manifestacions, comunicades o no, es van realitzar. I els Mossos van intentar fer 84 mediacions, que és l’ADN del cos
Doni’m una eina legal perquè els altres cossos policials no usin les bales de goma a Catalunya
Miquel Buch
conseller d’interior (al diputat Marc Parés, en comú podem)

Justícia recorda als forenses que han de fer les revisions sense policies

Complir el Protocol d’Istanbul

Davant la queixa d’advocats que la majoria de nois i noies detinguts per desordres públics a Catalunya en les protestes contra la sentència del Suprem van ser visitats pels forenses dels jutjats amb agents policials davant, el secretari de Relacions amb l’Administració de Justícia, Joan Domènec Abad, va enviar la instrucció 2/2019 a l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses, en què recorda als professionals que han d’aplicar el manual contra la prevenció de la tortura i tractes degradants, conegut per Protocol d’Istanbul. S’hi indiquen dues actuacions clau: el reconeixement mèdic ha de ser “privat” sense cap policia”, i si cal per mesures de seguretat, fer-ho constar, i només donar l’expedient a l’autoritat judicial, no policial, i al detingut si ho vol.

Buidatge del mòbil d’un detingut, denegat

La magistrada del jutjat de menors 1 de Girona ha denegat la petició de la fiscalia de fer un buidatge del mòbil d’un menor, detingut en els actes després de la sentència. La jutgessa Montserrat Bastit exposa en la resolució que “la doctrina del TS, el TC i el TEDH prohibeix les investigacions prospectives”, i en el cas del menor, els fets són fixats, i li sorprèn que l’argument policial sigui per “reforçar vincles delictius”. La majoria de jutges d’adults detinguts, però, van aprovar aquesta mesura, que les defenses han recorregut a les audiències provincials, que podrien denegar-ho, tal com van revocar les presons preventives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

El ple municipal aprova una nova ordenança de civisme

VILABLAREIX
guerra europa

Rússia llança una ofensiva sobre la regió de Khàrkiv que obliga a evacuar diverses localitats

barcelona
tribunals

Petició de nul·litat d’actuacions en el cas dels CDR acusats de terrorisme

barcelona
política

Vergés fa una darrera crida “a mobilitzar el vot al president Puigdemont”

amer
Política

Puigdemont critica que es pugui investigar els mossos que el protegeixen a Argelers

barcelona

El cap de llista del Partit Verd europeu dona suport a Eloi Badia

GIRONA
guerra a gaza

L’exèrcit d’Israel encercla amb tancs l’est de Rafah

barcelona
Política

Enric Auquer, Ana Polo, Alguer Miquel, Ginestà i 150 més suports a la CUP

barcelona
Unió Europea

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les