Política

El rei proposa Pedro Sánchez com a candidat a la investidura, que encara no té data

El líder socialista accepta sotmetre’s al debat i demana responsabilitat a tots els grups

El president del govern espanyol en funcions farà una ronda de trucades a tots els presidents autonòmics i convoca Pablo Casado i Inés Arrimadas a reunir-se amb ell el proper dilluns

Felip VI ha proposat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, com a candidat a la investidura com a president del govern espanyol després de la ronda de consultes amb els representants dels grups polítics. Sánchez ha acceptat sotmetre’s al debat de la cambra i ha demanat responsabilitat a tots els grups polítics.

La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha anunciat la decisió del monarca en una breu compareixença aquest dimecres a la cambra, en la qual no ha concretat quan es produirà el debat. Batet ha apuntat que ara “caldrà veure com evolucionen” les negociacions de Sánchez per portar a terme una “investidura reeixida”. Segons ella, és la “principal obligació” del Congrés i també “el desig de la ciutadania” no només que se celebri el debat sinó que tingui “èxit” i permeti conformar el govern “que aquest país necessita”.

El rei espanyol ha comunicat formalment la seva decisió a la presidenta del Congrés després de reunir-se amb Sánchez al Palau de la Zarzuela, una trobada amb la qual s’ha tancat la ronda de consultes amb els partits. Batet ha interpretat que Felip VI ha proposat Sánchez perquè està “clar” que és “l’únic candidat que té alguna possibilitat de poder arribar a sumar els suports suficients” per a una investidura.

Sánchez accepta l’encàrrec

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha agraït l’encàrrec del rei i ha assegurat que el seu objectiu és que hi hagi un “govern progressista reforçat per un acord de coalició i amb un esperit dialogant”.

Sánchez ha reivindicat que els ciutadans han expressat a les urnes que “volen que governi el PSOE”. “No hi ha cap altra alternativa parlamentària possible”, ha reblat. Sánchez ha assegurat que el seu partit ha guanyat “de manera clara i rotunda” els cinc darrers processos electorals i, per tant, “s’imposa que tots els actors polítics actuem amb responsabilitat i altura de mires”. “Els ciutadans esperen molt de nosaltres i hem d’estar a la seva altura”, ha subratllat.

El candidat socialista s’ha compromès a governar des dels “valors progressistes que caracteritzen el PSOE i el desig de construir grans consensos”. “Grans consensos dialogant amb totes les forces polítics, dins l’ampli marc que és el marc constitucional”, ha resumit.

En aquest context, ha anunciat que el proper dilluns convocarà el president del PP, Pablo Casado, i la portaveu de Cs al Congrés, Inés Arrimadas, a reunir-se amb ell. Sánchez ha avançat també que a partir de la propera setmana trucarà a tots els presidents autonòmics i al de la Federació de Municipis i Províncies per “compartir amb ells el desig de tota la ciutadania del país de tenir un govern que posi damunt la taula els problemes” de les diferents administracions.

A més, ha anunciat que la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, es reunirà amb tots els grups de la cambra espanyola “per veure si podem trobar una majoria parlamentària més àmplia que permeti sortejar els criteris per a aconseguir un govern aviat”.

Sánchez ha insistit que el seu propòsit és que la orientació del govern sigui “clarament progressista” i tingui un “esperit rotundament dialogant” amb totes les forces polítiques. “Els espanyols estan fastiguejats de bregues i xocs estèrils. Estic convençut que volen tornar a creure en la política i per això reclamen estabilitat, certesa, política que des del consens aconsegueix avenços, solucions i acords a molts dels desafiaments que viuen de manera quotidiana els espanyola”, ha sostingut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

El ministre principal escocès vol mantenir-se en el poder després de trencar la coalició

barcelona
Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona