Política

Els Jordis ja poden sortir de la presó entre setmana

La junta de tractament de Lledoners aprova que Sànchez faci tres dies de voluntariat i que Cuixart vagi a treballar cinc dies a la seva empresa

El jutge de vigilància penitenciària podria tombar-ho

La junta de tractament de la presó de Lledoners ha acordat aplicar l’article 100.2 del reglament penitenciari al president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i a l’expresident de l’ANC i membre de JxCat, Jordi Sànchez, per tal de flexibilitzar el règim de segon grau i que puguin sortir entre setmana per anar a treballar i fer voluntariat, segons va informar ahir el Departament de Justícia.

En concret, la junta del penal va decidir que Sànchez surti onze hores al dia durant tres dies a la setmana per fer tasques de voluntariat. En el cas de Cuixart, són 9,5 hores durant cinc dies a la setmana per treballar, i segurament serà a la seva empresa, Aranow, d’envasos de productes, a Sentmenat. Justícia detalla que, per protegir la intimitat de les persones, no informarà ni de la data de l’inici de les sortides ni de les empreses i entitats de destinació.

Aquesta és una decisió tècnica que no requereix el vistiplau del Departament de Justícia, però sí que pot ser tombada pel jutge de vigilància penitenciària, si admet el recurs en contra de la fiscalia, o pot ratificar l’aplicació del 100.2 en el cas dels Jordis, en considerar que es compleixen els requisits de rehabilitació i retorn a la societat pel qual està pensada la flexibilització del règim de vida dels reclusos. Els Jordis continuaran anant a dormir al penal. L’article 100.2 es pot aplicar en qualsevol moment de la condemna.

Precisament, el jutge de vigilància penitenciària té pendent de resoldre el recurs que va presentar la setmana passada la fiscalia contra la sortida de 72 hores que la junta de tractament va concedir a Jordi Cuixart. En passar de 48 hores cal el vistiplau del jutge. Aquest permís també ha estat concedit a l’exlíder de l’ANC, i actualment el revisa la fiscalia per si hi presenta recurs. Si el jutge denegués els permisos, els presos polítics podrien presentar recurs a l’Audiència de Barcelona per gaudir-los, ja que s’inclouen entre els 36 dies de sortides que tenen els reclusos classificats en segon grau que hagin complert una quarta part de la condemna, i tinguin bon comportament al penal, així com suport familiar i social a l’exterior, com és el cas dels Jordis, condemnats pel Suprem a nou anys de presó per sedició.

El recurs de la fiscalia contra el permís de 72 hores de Cuixart va sorprendre tothom, especialment pel to de la redacció, ja que assegura que el president d’Òmnium ha d’assumir el delicte “sense distorsions cognitives”. A més, els Jordis, després de més de dos anys tancats, el passat gener van gaudir de la seva primera sortida de 48 hores que els va concedir la junta, amb l’aval del departament que dirigeix Ester Capella (ERC).

Uns 400 reclusos a l’any

Òmnium Cultural va emetre ahir un comunicat en què reitera que Jordi Cuixart “segueix complint íntegrament” la condemna imposada pel Suprem “sense renunciar a cap dels seus drets que li corresponen com a pres polítics”, i per això s’acull a l’article 100.2 del reglament penitenciari. “En cap cas les tasques d’àmbit social i laboral que farà suposen un benefici penitenciari”, s’insisteix. L’article 110.2 s’aplica a uns 405 reclusos a l’any a Catalunya, com ara a Oriol Pujol (100.2). Iñaki Urdangarin (a través de l’article 117) també se li va concedir aquesta flexibilització per sortir entre setmana i fer tasques de voluntariat.

La resta de presos polítics prepara la documentació per poder acollir-se al 100.2. L’exconseller Joaquim Forn ja l’ha presentada per poder treballar a l’exterior. La defensa dels excàrrecs d’ERC (Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa, amb una proposta laboral, i Carme Forcadell, de voluntariat) l’entregarà aviat. Els exconsellers de JxCat Jordi Turull i Josep Rull encara no ho han fet.

LA XIFRA

100.2
És l’article
del reglament penitenciari que permet flexibilitzar el règim tancat i fer sortides de feina i voluntariat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona