Política

La recepta de Sánchez a Catalunya: “Llei, diàleg i polítiques reals”

El president espanyol promet que la solució a Catalunya no anirà en “perjudici” d’altres comunitats autònomes

El líder del PSOE assegura que Miquel Iceta és “el president que necessita Catalunya”

El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha mostrat aquest dissabte la seva recepta per solucionar el conflicte a Catalunya: “Llei, diàleg i polítiques reals”. “Unes polítiques reals que tenen a veure amb la feina dels catalans, la seva economia, la sanitat, la dependència i les infraestructures. Aquesta és la nostra identitat”, ha precisat Sánchez en el seu discurs davant el comitè federal del PSOE a Madrid.

El líder socialista ha promès que la taula de diàleg entre Moncloa i Generalitat no anirà en detriment de les ajudes a d’altres comunitats autònomes. “No es farà en perjudici d’altres necessitats territorials”, ha volgut deixar clar Sánchez per aplacar les crítiques d’alguns barons territorials del PSOE.

“Extremadura necessita ja un tren digne, Múrcia demana que el Mar Menor recuperi la vida i Castella-Lleó vol que apleguem forces per revertir la despoblació”, ha posat d’exemples Sánchez, en al·lusió a alguns dels territoris amb dirigents socialistes més crítics amb la mesa de diàleg a Catalunya.

En general, però, els barons del PSOE avalen la taula de negociació amb Catalunya “dins la llei” i només el president de Castella-la-Manxa, Emiliano García-Page, ha advertit que la Constitució “limita” parlar d’alguns temes. De la seva banda, el president extremeny Guillermo Fernández Vara, va criticar durament fa uns dies la reforma del Codi Penal que busca rebaixar el delicte de sedició.

Però el president del govern espanyol ha assegurat avui que “una democràcia forta és una democràcia que dialoga”.

Mà estesa a Casado sobre Catalunya

El líder del PSOE ha tornat a estendre la mà al Partit Popular (PP) de Pablo Casado perquè se sumi al “diàleg social i territorial”. “A Espanya hem d’iniciar un nou camí de diàleg per al retrobament. Aquí no hi sobra ningú; ni cap llengua ni tampoc cap cultura”, ha dit.

El president socialista ha citat el proper dilluns Casado a la Moncloa per mirar de posar fil a l’agulla i parlar d’assumptes d’Estat que necessiten del concurs dels populars.

Cal superar d’una vegada la dialèctica estèril entre els que dibuixen una Espanya com una potència despietada i opressora i els que tenen una visió uniforme d’Espanya que acaba a la M-50”, ha defensat Sánchez. “Hem de passar pàgina a una dècada perduda. A una dècada gris de crispacions i discrepàncies”, ha afetig.

Iceta, el millor candidat a la Generalitat

En relació amb les properes eleccions al Parlament de Catalunya, Sánchez s’ha mostrat convençut que Miquel Iceta és el millor candidat a la presidència de la Generalitat. “Miquel, ets el president que necessita Catalunya. Per la teva intel·ligència, per la teva habilitat política, però sobretot perquè ets la referència del retrobament”, ha afirmat el president del govern espanyol entre els aplaudiments de la militància present al comitè federal del PSOE. “Hem d’acabar amb la crispació i el PSC és el partit de referència per impulsar el diàleg. Un diàleg basat en la cerca de solucions compartides i viables que representen a una àmplia majoria de catalans”, ha defensat.

“Però per afavorir el diàleg també es necessita de l’enfortiment de l’estabilitat política a Catalunya i Espanya, i aconseguir d’una vegada una confiança creixent entre els interlocutors, abordant primer els assumptes on les posicions estan més properes”, ha conclòs Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona