Política

Borràs avisa Sánchez que no enfortirà l’estat autonòmic

JxCat s’ofereix per combatre la crisi però defuig blindar el marc actual

Cs hi va per contrarestar el pes de Podem

La mesa s’activa la setmana que ve com a pas previ als pressupostos del 2021

Disposició a escoltar i a oferir solucions a la crisi sanitària de la Covid-19 i a la crisi econòmica, sí. Però ressuscitar una fotografia que evoqui els Pactes de La Moncloa del 1977 per “enrobustir” ara l’estat autonòmic en ple 2020, no. Aquest és l’avís doble que la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va traslladar ahir a Pedro Sánchez en l’inici de la tanda de consultes amb la qual el president espanyol busca falcar el que bateja com a mesa per a la reconstrucció econòmica i social. “La idea de fer més robust l’estat de les autonomies no és un espai on hi podem fer aportacions, perquè estem per l’exercici del dret a l’autodeterminació i la construcció d’un estat, però tenim propostes en clau econòmica i social, i les farem”, va dir Borràs a Sánchez.

Després de ser plantat pel popular Pablo Casado adduint una presumpta incompatibilitat de les agendes, Sánchez obria ahir la tanda exploratòria del que ell vol que siguin uns Pactes de La Moncloa adaptats al 2020, i ho va fer amb Laura Borràs com a portaveu del Grup Plural que engloba Íñigo Errejón (Més País), Néstor Rego (BNG) i Joan Baldoví (Compromís), també presents en la cita telemàtica.

A ells i més tard també a Inés Arrimadas (Ciutadans) i a Aitor Esteban (PNB), Sánchez els va comunicar que la mesa de reconstrucció –amb cadira per a tots– naixerà la setmana que ve i que serà el pas previ a l’elaboració dels pressupostos del 2021. I això serà un repte: l’Estat tenia un avantprojecte que partia d’un creixement del PIB de l’1,6%, i l’FMI preveu ara una caiguda del 8% que converteix en paper mullat totes les xifres. “Hem estat a punt de presentar els del 2020 i ja tenim un entrenament que, quan hi hagi una previsió clara, ens ajudarà a tornar a muntar l’esquelet, i ja serà per al 2021”, aclaria Montero.

Davant l’emergència sanitària i la seva derivada econòmica, la portaveu de JxCat va sentir com Sánchez “parla d’enfortir l’estat autonòmic i el repartiment de competències” amb la fotografia d’Adolfo Suárez amb l’oposició com a mirall. “Els noms arrosseguen rèmores, i JxCat no participarà en una reconstrucció nacional en clau espanyola. JxCat és un partit independentista que el que vol és la construcció nacional en clau catalana”, li va fer saber Borràs. Davant la centralització imposada per l’estat d’alarma el 15 de març, Borràs va denunciar que la Generalitat ha abordat la crisi sanitària “com si fóssim un estat, sense ser un estat i amb l’Estat prenent-nos competències”, i “amb una autonomia més limitada i sota mínims que mai”. Sánchez, però, agraïa l’oferta per combatre la crisi i la posava com a exemple per al PP. “Agraïm l’oferiment de tots. I el país i moltes persones conservadores no entendrien que, en una situació tan dramàtica, el PP no es comprometés amb la reconstrucció del país”, va dir Montero.

Qui se suma a l’afany de reconstrucció estatal amb entusiasme complet és Cs, i sense ocultar que és per anorrear la influència de Podem com a soci. “El que es garanteix és que les mesures econòmiques i socials s’han de pactar amb l’oposició i amb els agents socials i, per tant, el pes de la ideologia de Podem serà molt més petit”, celebra Arrimadas sobre l’efecte del seu concurs a la mesa.

Després de completar les consultes amb Laura Borràs (JxCat), Inés Arrimadas (Cs), Pablo Echenique (Podem) i Aitor Esteban (PNB), Sánchez es reunirà avui per videoconferència amb Gabriel Rufián (ERC) i més tard amb Mertxe Aizpurua (EH Bildu). Amb qui no troba cap data és amb Casado, que ahir es va deixar veure al marge del confinament visitant l’hospital d’Ifema amb la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i fent-se fotografies amb pacients donats d’alta pròpies d’una campanya electoral. “El pacte l’ha de fer primer el govern, s’han de posar d’acord entre ells”, defuig Casado. La Moncloa i el PP sostenen que, tot i les converses, no apareix una data neta a l’agenda lliure per a una videoconferència en ple confinament.

A fer més robust l’estat autonòmic no hi podem aportar, però tenim propostes per a la crisi, i les farem
Laura Borràs
portaveu de Jxcat al congrés
Agraïm l’oferiment de tots. I que el PP no s’hi impliqui no ho entendria el país ni molts conservadors
María Jesús Montero
ministra portaveu del govern
Si es pacten amb l’oposició les mesures econòmiques i socials, el pes de la ideologia de Podem és menor
Inés Arrimadas
presidenta de ciutadans

El Consell del Diàleg Social català, per a final de mes

El govern català preveu que la primera reunió del Consell del Diàleg Social de Catalunya, un nou òrgan de treball entre les institucions i els principals sindicats i patronals, es convoqui la setmana del 27 d’abril, i que serveixi per abordar l’actual crisi. L’executiu de Quim Torra va exposar ahir als agents socioeconòmics la voluntat de posar en marxa aquest òrgan, segons va avançar ahir l’ACN. La previsió és que el decret que el regula s’aprovi durant el ple de pressupostos del dia 24. El vicepresident Pere Aragonès ho va exposar ahir als sindicats i a les patronals durant una reunió en què també hi eren els consellers Chakir El Homrani, Damià Calvet, Àngels Chacón i Teresa Jordà. El consell ha de permetre la “participació institucional, el diàleg social permanent i la concertació social de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives”. Estarà presidit per Torra i el componen els titulars de les secretaries generals dels sindicats més representatius, els presidents de les patronals i el conseller de Treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A EUROPA

Onze morts i desenes de ferits en nous atacs russos al nord-est d’Ucraïna

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

Albares exigeix a Milei que retiri l’acusació de “corrupta” a la dona de Sánchez

BARCELONA
política

El vot exterior del 12-M no aixeca el cap

barcelona
política

Els comuns demanen “flexibilitat” per a un acord però no afluixen en el Hard-Rock

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Dirigents ultres d’Europa i Amèrica segellen la seva “germandat” a Madrid

BARCELONA

L'helicòpter del president de l'Iran s'estavella en una zona muntanyosa

BARCELONA
PACÍFIC

Arriben a Nova Caledònia els gendarmes enviats per frenar la revolta canac

BARCELONA
ÀSIA

Surten de l'Afganistan els dos turistes espanyols il·lesos en l’atac

BARCELONA
CAUCAS

El govern de Geòrgia s’obre a modificar la polèmica ‘llei russa’

BARCELONA