Política

Sánchez no tindrà taula pel PP, sinó comissió al Congrés

Casado li fa enterrar la taula de reconstrucció a imatge dels Pactes de La Moncloa

A la cambra baixa tot es dilata i el govern no ho controlarà

El president fa enfadar JxCat i el PNB amb el seu gir

El somni de reviure en ple 2020 la nostàlgia pactista de la Transició amb una revalidació dels Pactes de La Moncloa acabarà amb una comissió al Congrés. Aquest és el brusc gir que Pedro Sánchez va fer ahir forçat per Pablo Casado, que, a canvi de no tancar la porta a implicar-se en la reconstrucció econòmica i social de la Covid-19, va forçar el president a enterrar el desig d’emular Adolfo Suárez i a conformar-se a deixar en mans del Congrés –i del seu ritme lent– el fòrum de partits que ell volia tenir a La Moncloa i sota la seva tutela. Si bé la ministra portaveu María Jesús Montero va restar importància al revés amb l’argument que “el format és el que menys importa”, Casado es va atribuir la victòria de no seure en una taula amb l’independentisme. “El govern demanava al PP que hi posés l’espatlla i nosaltres li diem que trobarà l’espatlla del PP al Parlament, que és on ha de ser. Jo no puc assumir que sigui una taula de reconstrucció nacional [estatal] quan hi seuen els que cada dia diuen que volen destruir Espanya”, es va vantar.

Després de convèncer ERC, JxCat, EH Bildu, Ciutadans i el PNB d’implicar-se en la taula de reconstrucció dels efectes de la Covid-19, ahir Sánchez ja va enviar als socis un primer ordre del dia de la reunió fundacional que tindria lloc avui. Quan els portaveus llegien el document, tots ells es van assabentar per la televisió del gir de Sánchez forçat pel PP i l’enuig va ser notori: ERC va preferir guardar silenci, però el PNB i JxCat van esclatar. “Després de tres setmanes de Pactes de La Moncloa amunt i avall com a cortina de fum, ara sí, ara no, que si serien anomenats així o no, rebem un correu electrònic que parla de pactes i resulta que, de pacte, n’hi ha un i és entre el PSOE i el PP per convertir la taula en una comissió parlamentària”, denuncia la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs. El més curiós és que el correu electrònic matinal detallava el funcionament de la futura taula, amb paral·lelismes amb la taula de governs de La Moncloa i la Generalitat, perquè Sánchez es reservava per a ell presidir la cita inaugural. Mentre el correu viatjava a les safates d’entrada dels portaveus, l’emissari, Sánchez, ja es feia enrere a petició de Casado en la videoconferència que mantenien tots dos després de sis dies sense trobar un forat en l’agenda.

Per aprovar la pròrroga

A l’hora de fer un lleig als socis, Sánchez prioritza la necessitat d’aprovar demà al Congrés la tercera pròrroga de l’estat d’alarma fins al 9 de maig. La paradoxa és que Casado és qui l’ataca amb més duresa i qui vota a favor de dilatar l’estat d’alarma, com ha passat en les dues cites anteriors i com tornarà a passar demà quan se’n voti l’extensió que expirava el 26 d’abril. Els socis de la investidura com ara ERC i EH Bildu, en canvi, no es mouen de l’abstenció.

El més dolgut és el PNB, que governa en coalició amb el PSE al País Basc i li ha votat l’estat d’alarma, però ni així Aitor Esteban mereix la lleialtat de ser informat dels canvis de plans. “L’actuació del govern no deixa de sorprendre, a més d’abonar la desconfiança ja expressada”, avisen fonts del PNB.

En la reunió amb la FEMP, el president espanyol va acordar permetre als ajuntaments destinar el superàvit de 3.380 milions del 2019 (els que en tinguin) i 7.000 milions de romanent a finançar el procés de desescalada, tal com va revelar l’alcalde de Vigo, Abel Caballero.

LES FRASES

L’espatlla del PP la trobarà al Congrés. No seuré a reconstruir la nació amb qui cada dia vol destruir-la
Pablo Casado
president del pp
Després de tres setmanes amb Pactes de La Moncloa amunt i avall, ara resulta que el pacte és PSOE-PP
Laura Borràs
portaveu de jxcat al congrés

Cap pregunta al general Santiago

El general de la Guàrdia Civil José Manuel Santiago no es disculpa per haver dit que treballa per “minimitzar” la crítica a la gestió de Sánchez. “En 40 anys de professió i servei, en la lluita contra ETA i missions al Salvador, Bòsnia i Líbia, i ara lluitant contra la pandèmia, si alguna cosa he après és que primer són les persones, no hi ha ideologies”, va dir. I La Moncloa va censurar totes les preguntes per WhatsApp a Santiago. El doctor Simón, que el va ovacionar, creu que “no és decent” criticar-lo. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, s’explicarà dijous al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ